Inedit! Berze negre observate pe iazurile din județ

Mai multe berze negre au fost observate pe iazurile din județul Botoșani. Informația a fost făcută publică de reprezentanții Serviciului Teritorial Botoșani al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, care le-au identificat pe iazurile Axinte și Cal Alb, din cadrul Ariei de Protecție Specială Avifaunistică Iazurile de pe valea Ibănesei – Bașeului – Podrigăi.

Ciconia nigra, aşa cum este denumită ştiinţific barza neagră, este prezentă în România doar în perioadele de cuibărit. Cunoscută și sub denumirile de Cocostârc negru și Barză țigănească, este o specie caracteristică pădurilor de câmpie și de pe dealuri ce au în apropiere zone umede.

Ca dimensiuni, are o lungimea de 95–100 cm, anvergura aripilor 144–155 cm și cântărește aproximativ 3 kilograme. Aripile, gâtul și coada sunt negre, cu reflexe metalice arămii și verzui, iar abdomenul este alb. Tinerii sunt lipsiți de luciul metalic. Ciocul este roșu închis. iar la exemplarele tinere verde-cenușiu. Picioarele sunt roșii închis, însă la tineri au culoarea verde-cenușiu.

Se hrănește în special cu țipari, când îi găsește, mamifere mici, pui de păsări, ouă, broaște, moluște, lipitori, râme, șopârle, șerpi, insecte.

Deja ai votat!