Tineri acuzați de afaceri cu droguri

locul unde se comercializau drogurile a fost verificat de mai multe ori de jandarmi

Doi botoșăneni au fost trimiși în judecată de procurorii biroului teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) sub acuzația de trafic de droguri. Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Botoșani, însă, în primă fază magistrații vor verifica legalitatea întocmirii rechizitoriului și a administrării probelor, după care se va decide data la care va începe procesul. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, inculpații vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Cei doi tineri, Otiliu Ifrim și Eduard Alexandru Blanaru, au fost prinși în flagrant, pe 9 februarie 2019, de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate. Primul dintre ei intrase în colimatorul celor de la Antidrog, existând suspiciuni că ar vinde droguri tinerilor care frecventau o cafenea de pe strada Cuza Vodă. Pus sub supraveghere şi filat aproape permanent, botoşăneanul s-a întâlnit cu cel de-al doilea tânăr, iar anchetatorii au decis că este momentul să acţioneze. Astfel, în urma unui flagrant, cei doi suspecţi au fost ridicaţi pentru cercetări, iar anchetatorii au obţinut inclusiv mandate de percheziţie domiciliară.

Ulterior, investigaţiile au fost extinse, iar în baza probatoriului administrat şi a audierilor, procurorii DIICOT au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Otiliu Ifrim. Acuzat de procurare, deţinere şi vânzare de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi mare risc, pentru consum propriu, fără drept, botoşăneanul a fost în faţa magistraţilor de la Tribunal şi arestat preventiv pentru 30 de zile. În schimb, cel de-al doilea tânăr a fost plasat sub control judiciar. Câteva zile mai târziu, Otiliu Ifrim a fost eliberat și el de magistrații Curții de Apel Suceava.

Operaţiunea de atunci a fost un succes al celor de la Antidrog întrucât anchetatorii au găsit mai multe cantităţi de droguri, dar şi diverse sume de bani. „În urma activităţilor desfăşurate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 128 de grame de tocătură vegetală de canabis, un gram de substanţă pulverulentă DMT, 39 de grame de cocaină, 242 de timbre tip LSD, 38 de pastile de ecstasy, 86 de grame de ciuperci halucinogene, cinci cântare electronice, precum şi sume de bani, în lei, euro şi dolari, în cuantum total de peste 18.000 de lei”, se arăta într-un comunicat de presă emis de DIICOT şi SCCO Botoşani. De asemenea, anchetatorii au indisponibilizat atunci și un autoturism.

Nici cel de-al doilea tânăr nu este ușă de biserică. În august 2016, pe când era încă minor, el a fost prins de jandarmi în timp ce încerca să-și facă un joint din cannabis. Atunci, tânărul a scăpat cu o pedeapsă specifică minorilor respectiv măsura educativă neprivativă de libertate a stagiului de formare civică pe o perioadă de două luni, sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Botoşani.

 

Deja ai votat!