spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSlujbe la Biserica "Vovidenia", în cinstea Sfântului Efrem cel Nou

Slujbe la Biserica „Vovidenia”, în cinstea Sfântului Efrem cel Nou

Enoriaşii din parohia Vovidenia se pregătesc să-l cinstească pe Sfântul Efrem cel Nou. Astăzi, 4 mai, începând cu ora 17:00, în ajunul sărbătorii Sfântului Efrem cel Nou, hramul Paraclisului și al Așezământului Social de la Biserica „Vovidenia”, un sobor de preoți va oficia Slujba Vecerniei. „Cu aleasă bucurie, vă invităm la întâlnirea cu Sfântul Efrem cel Nou, ocrotitorul, rugătorul și marele făcător de minuni. Vă așteptăm  cu mult drag și lumină în suflet!”, a transmis preotul paroh Partenie Apostoaie.

Mâine, începând cu ora 9:00, va fi oficiată Sfânta Liturghie.

În anul 2015, cu binecuvântarea ÎPS Teofan și cu aprobarea ÎPS  Meliton, Arhiepiscopul și Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Grecia, precum și a PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Biserica „Vovidenia” au fost aduse fragmente din Sfintele Moaște ale Sfântului Efrem cel Nou, ale Sfântului Ioan Rusul, ale Sfintei Muceniţe Ecaterina și ale Sfântului Episcop Ignatie. Pe 10 iunie 2017, aceste Sfinte Moaște au fost așezate spre cinstire, închinare și venerare în Biserica Vovidenia, de către ÎPS Teofan.

Sfântul Efrem este cinstit pe 3 ianuarie şi pe 5 mai

Sfântul Efrem cel Nou este cinstit atât în ziua trecerii sale la Domnul, pe 5 mai, cât şi în ziua aflării cinstitelor sale moaşte, pe 3 ianuarie.

Sfântul Efrem cel Nou, cunoscut drept Mare Mucenic şi Tămăduitor, s-a născut pe 14 septembrie 1384. El a rămas orfan de mic, însă a fost mângâiat de harul lui Dumnezeu. La vârsta de 14 ani, a intrat monah în Mănăstirea Buna Vestire, zidită pe locul numit „Colina Neprihăniţilor”, în Grecia.

În mănăstirea de pe Muntele Amomon, lângă Nea Makri, vreme de peste 27 de ani, Sfântul Efrem cel Nou va lua urma lui Hristos, atât în vieţuire curată, cât şi în pătimire înfricoşătoare. După o perioadă, sfântul este hirotonit preot (ieromonah).

În anul 1416, otomanii au ocupat peninsula Atica, unde se afla mănăstirea sfântului. În anul 1424, atacând mănăstirea, păgânii îi omoară pe toţi călugării, în afară de Sfântul Efrem cel Nou, care se afla într-o peşteră de lângă mănăstire. Peste un an, otomanii au atacat din nou mănăstirea şi l-au găsit şi pe Sfântul Efrem. Pe 14 septembrie, dată la care sfântul împlinea 41 de ani, el a fost luat rob de către turci. Vreme de peste opt luni, turcii l-au supus la chinuri groaznice, a fost pironit cu cuie de un dud, spânzurat cu capul în jos, străpuns cu cuie lungi, de fier şi cu un lemn aprins în abdomen.

Sfântul Efrem cel Nou a trecut la cele veşnice pe 5 mai 1426, la vârsta de 42 de ani, după neînchipuite torturi. Sfintele lui Moaşte au fost descoperite pe 3 ianuarie 1950.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...