spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTIgiena mâinilor salvează vieţi (video)

Igiena mâinilor salvează vieţi (video)

Anul acesta, 5 mai – Ziua Mondială a Igienei Mâinilor, este esențial de celebrat, chiar dacă ne aflăm în condiții de distanțare socială. Motivul e simplu: este mai evident ca niciodată că igiena mâinilor ne poate salva viața.

„Mâinile curate salvează vieți!” este și mesajul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de mai bine de 10 ani, dar care în contextul acestui an subliniază încă un aspect important prin campania „Clean care is in your hands – Îngrijirea curată este în mâinile tale”. Aceasta are ca punct central rolul pe care asistenții medicali și moașele îl au în oferirea unei îngrijiri de calitate, în promovarea celor mai bune practici, inclusiv în ceea ce privește igiena mâinilor.

Tema campaniei din 2021 este „Achieving hand hygiene at the point of care” („Realizarea igienei mâinilor la punctul de îngrijire”), iar sloganul sub care se desfăşoară – „Seconds save lives – clean your hands!” („Secundele salvează vieţi – curăţă-ţi mâinile!”).

În acest sens, compartimentul de epidemiologie al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) a organizat o acţiune de conştientizare a dezinfectării mâinilor în rândul cadrelor medicale şi cu un mic concurs cu premii. „Având în vedere că este ziua internaţională a Igienei Mâinilor, am organizat în curtea spitalului un flash mob legat de conştientizarea igienei mâinilor de către personalul spitalului. Ideea este de a promova igiena mâinilor, pentru reprezintă una din cele mai importante metode prin care prevenim infecţiile în cadrul spitalelor şi se pot salva vieţi”, a precizat medicul Ştefan Bercea, medicul epidemiolog şef al SJU Mavromati.

Unul din punctele cele mai sensibile la curăţenia mâinilor a rămas secţia de neonatologie a Maternităţii Botoşani, unde bebeluşii născuţi prematur au organismul cel mai sensibil la viruşi sau microbi. Infecţia neonatală rămâne o preocupare constantă, în ciuda progreselor înregistrate prin apariţia de tehnologii şi proceduri complexe, necesare pentru salvarea şi îngrijirea unor pacienţi proveniţi din sarcini cu sau fără risc crescut.

„Ameliorarea suprevieţuirii nou-născuţilor, în mod special a prematurilor, depinde de aplicarea cu stricteţe a unor strategii de profilaxie a infecţiilor, în special a celor nozocomiale. Igiena mâinilor (spălare/dezinfecţie) este cel mai important instrument de control al infecţiilor nosocomiale având în vedere faptul demonstrat că multe din infecţiile nosocomiale sunt determinate de germeni vehiculaţi prin portaj manual”, a precizat medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie din cadrul maternităţii Botoşani. Aceasta mai spune că apropiaţii nou născuţilor trebuie să preia deprinderea ca la fiecare atingere a copilului mâiniile să fie igenizate.

În ideea formării acestei deprinderi, atât pentru familie, cât şi pentru personal, fiecare păţut, incubator, masă radinată, au fost semnalate cu un mic indicator colorat care să le reamintescă.

Ce înseamnă igiena mâinilor în contextul Covid19

Mâinile au un rol crucial în transmiterea COVID-19. Acest virus se răspândește în principal prin transmiterea particulelor provenite din tuse, strănut, picături de salivă și contact direct, adică atingerea persoanelor infectate și/sau a obiectelor sau suprafețelor contaminate. Astfel, mâinile pot răspândi virusul pe suprafețe și îl pot duce la gură, nas sau ochi, dacă te atingi fără să te speli.

Igiena mâinilor este una dintre cele mai eficiente acțiuni pe care le putem întreprinde pentru a reduce răspândirea agenților patogeni și pentru a preveni infecțiile, inclusiv cea cu virusul COVID-19. Membrii comunității se pot apăra mai bine dacă adoptă activ și frecvent igiena mâinilor ca obicei zilnic.

Cum facem igiena mâinilor

Trebuie să ne spălăm pe mâini cu săpun și apă la robinet ori de câte ori avem mâinile vizibil murdare, după ce strănutăm sau tușim, după ce avem grijă de o persoană bolnavă, înainte, în timpul și după ce pregătim de mâncare, înainte să mâncăm, după ce folosim toaleta, după ce punem mâna pe animelele de companie sau resturile lor. Spălatul mâinilor trebuie să dureze între 40 și 60 de secunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

De asemenea trebuie să ne și dezinfectăm mâinile ori de câte ori este necesar cu o soluție pe bază de alcool cu minim alcool 60%. Dezinfectarea mâinilor trebuie să dureze 20-30 de secunde, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Cum a devenit importantă spălarea pe mâini

Ignaz Semmelweis (1818 – 1865), un medic maghiar care lucra la Spitalul General din Viena, este cunoscut ca parintele igienei. In 1846, el a observat ca femeile care nasteau intr-o institutie medicala de invatamant asistate de studentii la medicina din respectivul spital aveau mai multe riscuri de deces in comparatie cu femeile care isi aduceau pe lume copiii intr-o alta sectie a spitalului administrata de moase. Semmelweis a decis sa faca mai multe cercetari, cautand diferente intre cele doua sectii. El a observat ca studentii si medicii mergeau adesea in maternitate dupa ce efectuau o autopsie. Pe baza observatiilor sale, Semmelweis a ajuns la concluzia ca „particule cadaverice” care insoteau acele autopsii erau aduse din camera de autopsie in maternitate. In schimb, moasele nu au efectuat astfel de autopsii, nefiind deci expuse acestor particule. Descoperirea lui Semmelweis este importanta si in zilele noastre: spalatul pe maini este una dintre cele mai importante masuri de sanatate publica.

Ca urmare, Semmelweis a impus o noua regula, cea care prevede ca doctorii sa se spele pe maini si sa isi dezinfecteze mainile cu o solutie cu clor. Rata de deces din maternitatea sa a scazut simtitor. Aceasta a fost prima dovada care arata ca spalarea si dezinfectarea mainilor ajuta la prevenirea infectiilor. Totusi, observatia sa nu a fost populara in randul tuturor: unii medici au presupus ca Semmelweis insinua ca ei sunt de vina pentru decesele inregistrate, motiv pentru care au incetat sa se spele pe maini, aducand ca argument ideea la moda in acele timpuri potrivit careia apa era cauza potentiala de imbolnavire.

Medici precum Semmelweis nu au mai considerat imbolnavirea ca fiind o consecinta a spiritelor rele sau a aerului urat mirositor. Mai mult, el a incercat sa ii convinga si pe alti medici din spitalele europene de beneficiile spalatului pe maini, dar fara succes la acel moment.
Dincolo de a fi considerat parintele spalatului pe maini, Semmelweis este si cel care a implementat un model epidemiologic de prevenire a infectiilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...