Spectacolul „Să nu ne răzbunaţi” va fi prezentat la Festivalul Internaţional „Albamono”

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” a fost selecționat și invitat să participe în perioada 25 – 30 iunie 2021, la Festivalul Internaţional de Teatru Monodramă  „Albamono”, organizat în Albania. Teatrul botoşănean va fi prezent cu spectacolul „Să nu ne răzbunaţi”. „Să nu ne răzbunaţi”, realizat după o carte semnată de monahul Moise, prezintă fapte şi clipe care trebuie povestite din generaţie în generaţie. Spectacolul istoric documentar readuce în atenţie o pagină dureroasă din istoria ţării, pierderea Basarabiei şi drama românilor deportaţi în Siberia. Acest spectacol spune povestea Margaretei Spânu – Cemartan şi a miilor de romani deportaţi în Siberia la muncă forţată.

Din echipa care a pus în scenă „Să nu ne răzbunaţi” fac parte actriţele Silvia Răileanu şi Mirela Nistor (regie şi scenografie), jurnalistul Ionuţ Poclid (adaptare text), Cezar Amitroaiei (voce text), Florin Petrosceac (montaj şi procesare video). Singurul personaj din piesă este interpretat de Silvia Răileanu, actriţă la Teatrul „Mihai Eminescu” din anul 2002. Silvia Răileanu s-a născut în Republica Moldova – satul Popăuţi, aflat pe malul Nistrului. În copilărie, a aflat poveşti similare celor redate în spectacol. Potrivit Silviei Răileanu, în acest spectacol se regăsesc mulţi botoşăneni care au trăit vremurile în care multe familii au fost despărţite brutal, unii membri rămânând în Basarabia, alţii în România şi în Siberia.

„Să nu ne răzbunaţi” se află la a doua participare la un festival internaţional

Acest spectacol a fost prezentat pe 22 septembrie 2019, la Festivalul Internaţional de Monodramă, organizat în Republica Mongolia. Actriţele Silvia Răileanu şi Ella Nistor au primit din partea organizatorilor Premiul pentru regie.

Silvia Răileanu a fost invitată la Festivalul din Mongolia, după ce a primit Premiul onorific „Dinu Apetrei”,  în cadrul celei de a XXV-a ediţii a Festivalului Internaţional al Recitalurilor Dramatice „Bacău Fest Monodrame”, organizat în perioada 17 – 23 aprilie 2019. Premiul a fost acordat de actorii Teatrului Municipal din Bacău. La acelaşi festival, Silvia Răileanu a primit şi o diplomă din partea Asociaţiei foştilor deportaţi din Basarabia şi Bucovina, ca recunoştinţă pentru păstrarea memoriei calvarului românilor victime ale acelor momente cumplite ale istoriei României.

Deja ai votat!