31 de ani de la primul „Pod de Flori”

Pe 6 mai 1990 a fost primul moment, după cel de-al Doilea Război Mondial, când frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără pașaport și viză. Astăzi se împlinesc 31 de ani de la primul “Pod de flori”.

Denumirea evenimentului vine de la faptul că în această zi au fost lansate flori pe apa Prutului, de pe ambele maluri. Potrivit site-ului http://istoria.md, “Podul de flori” este denumirea unei acțiuni derulate pe malurile râului Prut la începutul anilor ’90 ai secolului XX, ca simbol al frăţiei, dorinţei de apropiere şi istoriei comune a României şi Republicii Moldova.

Acţiunea „Podul de flori de la Prut”, a fost organizată de Liga culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni în colaborare cu Asociaţia culturală Bucureşti-Chişinău şi împreună cu Frontul Popular Moldova. Cu această ocazie, locuitorilor din România li s-a permis ca în ziua respectivă, între orele 13.00 şi 19.00, să treacă Prutul în Moldova Sovietică fără paşaport şi viză.

Același lucru s-a întâmplat și cu cetăţenii din Republica Moldova, care au putut să treacă fără viză specială în România. În acest sens au fost create, de-a lungul frontierei de 700 km a Prutului, opt puncte de trecere: Miorcani – Pererita, Stânca – Costeşti, Iaşi – Sculeni, Ungheni – Pod Ungheni, Albiţa – Leuşeni, Fălciu – Ţiganca, Oancea – Cahul şi Galaţi – Giurgiuleşti. După această acţiune, procedurile de trecere a frontierei sovieto-române au fost simplificate considerabil.

În această zi clopotele tuturor bisericilor din stânga și din dreapta Prutului au răsunat, pentru prima dată, după decenii, împreună. Apoi, apele Prutului au primit din cea mai nordică aşezare de pe harta României, de la Miorcani şi de-a lungul întregului curs, ofranda de flori, dăruită de cei prezenţi într-un gest simbolic.

În momentul trecerii Prutului, întâlnirea dintre cetățeni s-a desfășurat ca o adevărată sărbătoare, cu spectacole de muzică şi jocuri populare.

Al doilea Pod de Flori

Al doilea Pod de Flori a avut loc pe 16 iunie 1991. De data aceasta, locuitorii din Moldova au putut să treacă fără acte hotarul în România. Cel de-al treilea  fost organizat de către Platforma Unionistă ACTIUNEA 2012 și Mișcarea Civică Tinerii Moldovei în data de 11 Iulie 2015, iar cel de-al patrulea, fost organizat de către Alianța Pentru Centenar, pe data de 31 decembrie 2017.

Aproape 1.000 de persoane s-au adunat la ora 14:00 în fața primăriei Fălciu din județul Vaslui de unde au pornit în marș pe străzile comunei purtând un tricolor lung de 100 de m, potrivit site-ului https://www.unitischimbam.ro

 

Deja ai votat!