Cosmin Andrei – „Nu putem priva municipiul de la funcţionare şi dezvoltare în următorii ani”

Primarul Cosmin Andrei a susţinut astăzi o conferinţă de presă pentru a explica problema cu care se confruntă municipalitatea botoşăneană, după pierderea proceselor deschise de Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul societăţii Termica. Primăria Botoşani trebuie să plătească 100 de milioane de lei.

Aceste somaţii sună în felul următor – somaţie mobiliară prin care vă punem în vedere ca în termen de o zi de la data primirii sau lansării acesteia să vă conformaţi întru totul titlului executoriu, în sensul de a achita aceste sume. Sunt venite din partea executorului judecătoresc care reprezintă cabinetul de insolvenţă Lulu Dascălu pentru cheltuielile pe care municipalitatea le are către societatea Termica, societate în lichidare, în faliment. În 2010 se emite o factură de către Termica, prin care se transferă o serie de active către municipiul Botoşani în vederea reabilitării sistemului de termoficare. În urma intrării în faliment a societăţii, se deschide acţiune în instanţă, iar procesele sunt pierdute iar municipalitatea botoşăneană trebuie să plătească aceste sume din cauză că acest transfer nu s-a făcut într-un mod legal”, a declarat Cosmin Andrei.

Edilul a adăugat că, prin plata sumelor solicitate de executorul judecătoresc, primăria ar intra în faliment.

Bugetul municipiului este de 200 de milioane de lei, din care 32 de milioane de lei partea de dezvoltare, restul este partea de funcționare. Asta ar însemna că trebuie să închidem iluminatul public, să nu plătim salarii, subvenţii şi drepturi sociale”, a declarat Cosmin Andrei, adăugând că suma solicitată de executorul judecătoresc reprezintă veniturile municiplaităţii din impozite şi taxe pe doi ani şi jumătate.

Soluţii pentru ieşirea din această criză financiară

Pentru ieşirea din acest blocaj, edilul a găsit două variante. Prima ar fi solicitarea unui sprijin financiar din partea Guvernului României.

A doua variantă este privatizarea societăţii Modern Calor. Nu putem priva municipiul Botoşani de la funcţionare şi dezvoltare în următorii ani. Cine este vinovat de acest lucru? O voi spune cu subiect și predicat, cei care au fost la conducerea Primăriei și la conducerea societății Termica, în anul 2010. Pentru că au făcut această inginerie financiară demontată în instanță, pentru care suntem buni de plată cu sume colosale”, a spus primarul.

El a anunţat că va dispune o cercetare administrativă. Totodată, edilul ia în calcul unele măsuri pentru diminuarea subvenției pentru termoficare pe care o plăteşte municipalitatea botoşăneană.

Deja ai votat!