Doi candidaţi pentru şefia Teatrului „Mihai Eminescu”

Antonella Cornici şi Alexandru Vasilache şi-au depus proiectele de management şi participă la cel de-al doilea concurs organizat de municipalitatea botoşăneană, care are drept scop stabilirea noului director al Teatrului „Mihai Eminescu”. Astăzi, 7 mai, la ora 13:00, s-a încheiat perioada de depunere a proiectelor de management. Anca Dumitrescu, şeful Serviciului resurse umane din cadrul Primăriei Botoşani, a declarat doar că sunt doi candidaţi. Surse din primărie, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, au confirmat faptul că cei doi candidaţi sunt Antonella Cornici şi Alexandru Vasilache.

Proiectele de management vor fi analizate în perioada 11 – 24 mai, aceasta fiind prima etapă a concursului. În perioada 25 mai – 4 iunie, candidaţii vor susţine proiectele de management în cadrul unui interviu înregistrat video (etapa a doua a concursului). În termen de 24 de ore de la încheierea etapei a doua, candidaţii vor afla rezultatele.

Primul concurs a fost anulat după retragerea unui membru din comisie

La primul concurs au participat aceeaşi candidaţi, respectiv Antonella Cornici şi Alexandru Vasilache. Concursul a fost anulat din cauză că, pe 21 martie 2021, cu o zi înainte de anunţarea rezultatelor evaluării dosarelor, actorul şi profesorul universitar Adrian Titieni a anunţat că se retrage din comisie „din proprie iniţiativă, din motive profesionale, independente de voinţa sa”. În condiţiile în care se retrăgea până pe 9 martie, putea fi numit un înlocuitor şi concursul continua.

Retragerea lui Adrian Titieni cu o zi înainte de anunţarea rezultatului evaluării a ridicat multe semne de întrebare și a venit în momentul în care devenea clar că acest concurs urma să aibă un câştigător. Proiectul Antonellei Cornici a fost notat cu 9,18, în timp ce al regizorului Alexandru Vasilache a primit 7,80. Practic, în urma interviului nu putea fi schimbată ierarhia şi Alexandru Vasilache, candidat susţinut public de consilierul municipal PSD Marius Rogojinschi, nu ar fi fost declarat câştigător.

Ambii candidaţi au colaborat în ultimii ani cu actorii Teatrului „Mihai Eminescu”

Antonella Cornici este lector universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, la Facultatea de Teatru. Până în 2018 a fost, pe lângă cadru universitar, actor și regizor la teatrul ieșean „Vasile Alecsandri”. Activitatea acesteia este prodigioasă, ca actor, regizor și cercetător. A regizat peste 25 de piese în toată țara, patru chiar pe scena teatrului botoșănean. Ca actor sau regizor a jucat sau regizat piese de teatru la zeci de festivaluri naționale și internaționale.

 

Alexandru Vasilache este un artist din Republica Moldova, profesor la Academia de Muzică și Teatru din Chișinău, director general al Studioului „Moldova-Film” din Chișinău și, de mai bine de zece ani, regizor artistic al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, unde a realizat mai multe spectacole, printre care „Bani din cer” și „Bocitoarele vesele”.

În bogata sa carieră, acesta a montat spectacole de teatru în Republica Moldova, dar și în România.

Deja ai votat!