Jandarm trimis la moped după ce a condus băut

Prins băut la volan, un jandarm botoșănean a refuzat să se supună controlului alcoolscopic. Anchetat penal, el a făcut tot posibilul să scape de o pedeapsă penală, pentru a nu fi destituit din sistem. Doar că judecătorii i-au făcut o surpriză. Aceștia au dispus amânarea aplicării pedepsei, așa cum spera jandarmul, însă i-au interzis să mai urce la volan timp de doi ani. Prin urmare, el nu va avea voie să mai conducă nicio mașină, ci doar motoscutere.

Întâmplarea de la care i s-a tras totul a avut loc anul trecut, când plutonierul major George Ș., din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, a fost prins de polițiști în timp ce conducea un autoturism, deși era sub influența băuturilor alcoolice. Atunci, polițiștii i-au solicitat să meargă la spital pentru recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, însă subofițerul a refuzat. Prin urmare, polițiștii au sesizat Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, iar procurorii militari au dispus anchetarea lui pentru comiterea infracțiunii de „refuzul sau sustragerea de la prelevarea probelor biologice”.

Doar că o eventuală trimitere în judecată pentru această faptă echivala cu o condamnare penală, care putea să atragă încetarea raporturilor de muncă. Prin urmare, George Ș, a apelat la serviciile unui avocat, iar în momentul în care s-a dispus începerea urmării penale, el a solicitat procurorilor militari încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, acord care a fost validat de instanța de judecată în miercuri, 5 mai.

Trimis să lucreze la muzeu

Astfel, subofițerul s-a ales cu o pedeapsă de un an și șase luni închisoare pentru refuzul de a se supune controlului alcoolscopic, dar judecătorii au dispus amânarea aplicării pedepsei. În schimb, i s-au stabilit mai multe măsuri și obligații. Astfel, jandarmul va fi supus unui termen de supraveghere de doi ani și va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o durată de 40 zile, la Primăria comunei Mihai Eminescu sau la Muzeul Județean Botoșani.

În plus, instanța i-a aplicat și o interdicție. „În temeiul art. 85 alin.2 lit. g C.pen. obligă inculpatul să nu conducă pe perioada termenului de supraveghere de doi ani autovehicule pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere categoria B, cu excepția vehiculelor din categoria AM și a triciclurilor cu motor având o putere de peste 15 kw”, se menționează în hotărârea Tribunalului Militar Iași.

Deja ai votat!