Se anunță o nouă scumpire a apei. Noile tarife discutate în CJ

Tarifele percepute de operatorul de apă din județ, pentru furnizarea de apă potabilă și servicii de canalizare, ar putea fi majorate. Propunerea a venit din partea vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ), Bogdan Dăscălescu, în urma unor adrese primite atât din partea Nova Apaserv, cât și din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „AQUA BOTOŞANI”.

Astfel, potrivit proiectului de hotărâre, care va fi dezbătut în ședința extraordinară a Consiliului Județean convocată pentru data de 12 mai a.c., tariful de livrare pe metru cub a apei potabile va crește cu 5,5%. Astfel, de la 4,99 lei cât este în prezent, acesta ar urma să crească la 5,29 lei. În schimb, pentru serviciile de canalizare/epurare, creșterea ar fi de numai 3%, de la 3,17 lei pe metru cub în prezent, la 3,26 lei. La un consum mediu de 8 metri cubi de locuință (n.r. – cum se taxează în sistem paușal), factura ar urma să crească, la apa potabilă, de la 39,92 lei la 42,32 lei, plusul fiind de 2,4 lei lunar. Dar asta numai pentru apă, pentru că și la canalizare va fi o creștere.

Noile tarife propuse vor fi analizate în ședința CJ, iar dacă acestea vor fi aprobate, reprezentantul CJ va pune problema și în discuția în Adunării Generale a Asociaților din cadrul ADI „Aqua Botoșani” , care va decide dacă se va trece sau nu la noile prețuri. Cert este că Nova Apaserv a obținut avizul din partea Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), pentru actualizarea tarifelor, încă din 21 octombrie 2020. Practic, modificarea prețurilor ar fi de fapt o ajustare a tarifelor unice în raport cu rata inflației, creșterea fiind solicitată de Nova Apaserv pe baza costurilor realizate în perioada septembrie 2019 – august 2020 și defalcat pe ultimele 3 luni, pentru fiecare activitate prestată.

Problema privind necesitate actualizării prețurilor a fost adusă la cunoștința conducerii CJ Botoșani încă din octombrie 2020, imediat după obținerea avizului din partea ANRSC, însă nimeni din executiv nu a dorit să-și asume această creștere a tarifelor întrucât urmau alegerile parlamentare din decembrie 2020, iar cei din conducerea județului nu au dorit să piardă capital electoral, majorarea putând avea efecte sociale. Asta în ciuda faptului că ajustarea tarifelor la anumite intervale de timp este o condiție stabilită inclusiv în contractul de împrumut semnat de Nova Apaserv cu BERD (n.r. – contract ce viza reabilitarea rețelei de distribuție a apei).

După ce operatorul de apă a ajuns în situație critică din punct de vedere financiar, iar la conducerea societății a fost numit Gabriel Cîrlan, adus tocmai pentru a redresa unitatea, problema ajustării tarifelor a fost pusă din nou pe tapet. Asta pentru că, fără o majorare a prețurilor, operatorul de apă era silit să meargă în pierdere. În fapt, din octombrie 2020 și până în prezent, majoritatea partenerilor de afaceri care furnizează substanțe de tratare au mărit prețurile, iar tarifele la energia electrică au crescut și ele. În schimb operatorul de apă asigura servicii la prețurile vechi.

Chiar dacă între timp a scăpat de presiunea datoriei către Aquaterm, care trebuia achitată în urma unei sentințe arbitrare a instanței de judecată, acum Nova Apaserv trebuie să achite facturile rămase restante din momentul în care i s-au blocat conturile. În plus, se apropie și scandența pentru plata ratei către BERD, iar pentru a face față situației Nova Apaserv are nevoie urgentă de o creștere a veniturilor lunare. Prin urmare, fără o majorare a tarifelor, operatorul de apă riscă să ajungă în incapacitate de plată.

 

Deja ai votat!