Planuri pentru reducerea subvenţiei la termoficare

Primarul Cosmin Andrei intenţionează să iniţieze un proiect de hotărâre vizând reducerea subvenţiei la termoficare plătită de municipalitatea botoşăneană. Acest demers este motivat de problemele financiare cu care se confruntă primăria, generate de pierderea proceselor intentate de Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica. Practic, într-o perioadă de şase luni, primăria trebuie să-i plătească lichidatorului, prin Cabinetul executorilor judecătoreşti Carmen Şfaiţer şi Sorin Gavriliuc, o sută de milioane de lei.

Voi iniţia mai multe proiecte. Sunt două aspecte, aşa cum am spus, odată subvenţia gigacaloriei şi a doua oară subvenţia către populaţie, populaţie care este îndreptăţită să primească această subvenţie dacă se află într-o situaţie socială precară şi pe care o primesc şi pentru alţi operatori, pentru energia electrică şi pentru încălzirea cu lemne”, a spus primarul. Potrivit acestuia, în deliberativul local se va discuta despre reducerea subvenţiei. „Să vedem dacă diminuăm această subvenţie până la cuantumul de sută la sută astfel încât gigacaloria să aibă un preţ plătit aşa cum este costul de producere”, a mai spus Cosmin Andrei.

Prețul local facturat populației este de câţiva ani 180 de lei

Botoşănenii care au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare plătesc  180 de lei pe gigacalorie, preţ aprobat şi nemodificat din primăvara anului 2018. Practic, indiferent de venituri, clienţii Modern Calor beneficiază de subvenţia asigurată de la bugetul local. Botoşaniul este oraşul cu preţul de facturare către populaţie cel mai mic.

În decembrie 2020, prin votul consilierilor municipali, preţul local nesubvenţionat pe gigacalorie (în care intră preţul de producere şi tarifele pentru transport, distribuţie şi furnizare) a scăzut de la 395,52 de lei pe gigacalorie la 383,13 lei pe gigacalorie. Preţul local facturat populaţiei a rămas 180 de lei. Diferenţa de la 180 de lei pe gigacalorie până la 383,13 lei pe gigacalorie este asigurată de la bugetul local, ca subvenţie pentru energia termică. Potrivit noilor reglementări şi votului consilierilor municipali, subvenţia pentru energia termică asigurată de municipalitatea botoşăneană este de 203,12 de lei pe gigacalorie. Subvenţia reprezintă 53,02% din preţul local al energiei termice furnizate populaţiei.

Primăria va face o economie de 700.000 lei

Practic, în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, municipalitatea va economisi 700.000 de lei, reprezentând influenţa în bugetul local la poziţia subvenţie pentru energia termică livrată populaţiei, respectiv o reducere a efortului financiar al comunităţii locale în asigurarea energiei termice pentru populaţia municipiului. Se estimează că subvenţia acordată de Consiliul Municipal către Modern Calor va fi de 10.119.032 de lei pe an, la o cantitate de 49.818 de gigacalorii.

În ultimii ani, subvenţia anuală pentru termoficare plătită de la bugetul local către Modern Calor a fost de 10 milioane de lei.

Deja ai votat!