joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPlanuri pentru reducerea subvenţiei la termoficare

Planuri pentru reducerea subvenţiei la termoficare

Primarul Cosmin Andrei intenţionează să iniţieze un proiect de hotărâre vizând reducerea subvenţiei la termoficare plătită de municipalitatea botoşăneană. Acest demers este motivat de problemele financiare cu care se confruntă primăria, generate de pierderea proceselor intentate de Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica. Practic, într-o perioadă de şase luni, primăria trebuie să-i plătească lichidatorului, prin Cabinetul executorilor judecătoreşti Carmen Şfaiţer şi Sorin Gavriliuc, o sută de milioane de lei.

Voi iniţia mai multe proiecte. Sunt două aspecte, aşa cum am spus, odată subvenţia gigacaloriei şi a doua oară subvenţia către populaţie, populaţie care este îndreptăţită să primească această subvenţie dacă se află într-o situaţie socială precară şi pe care o primesc şi pentru alţi operatori, pentru energia electrică şi pentru încălzirea cu lemne”, a spus primarul. Potrivit acestuia, în deliberativul local se va discuta despre reducerea subvenţiei. „Să vedem dacă diminuăm această subvenţie până la cuantumul de sută la sută astfel încât gigacaloria să aibă un preţ plătit aşa cum este costul de producere”, a mai spus Cosmin Andrei.

Prețul local facturat populației este de câţiva ani 180 de lei

Botoşănenii care au apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare plătesc  180 de lei pe gigacalorie, preţ aprobat şi nemodificat din primăvara anului 2018. Practic, indiferent de venituri, clienţii Modern Calor beneficiază de subvenţia asigurată de la bugetul local. Botoşaniul este oraşul cu preţul de facturare către populaţie cel mai mic.

În decembrie 2020, prin votul consilierilor municipali, preţul local nesubvenţionat pe gigacalorie (în care intră preţul de producere şi tarifele pentru transport, distribuţie şi furnizare) a scăzut de la 395,52 de lei pe gigacalorie la 383,13 lei pe gigacalorie. Preţul local facturat populaţiei a rămas 180 de lei. Diferenţa de la 180 de lei pe gigacalorie până la 383,13 lei pe gigacalorie este asigurată de la bugetul local, ca subvenţie pentru energia termică. Potrivit noilor reglementări şi votului consilierilor municipali, subvenţia pentru energia termică asigurată de municipalitatea botoşăneană este de 203,12 de lei pe gigacalorie. Subvenţia reprezintă 53,02% din preţul local al energiei termice furnizate populaţiei.

Primăria va face o economie de 700.000 lei

Practic, în perioada noiembrie 2020 – octombrie 2021, municipalitatea va economisi 700.000 de lei, reprezentând influenţa în bugetul local la poziţia subvenţie pentru energia termică livrată populaţiei, respectiv o reducere a efortului financiar al comunităţii locale în asigurarea energiei termice pentru populaţia municipiului. Se estimează că subvenţia acordată de Consiliul Municipal către Modern Calor va fi de 10.119.032 de lei pe an, la o cantitate de 49.818 de gigacalorii.

În ultimii ani, subvenţia anuală pentru termoficare plătită de la bugetul local către Modern Calor a fost de 10 milioane de lei.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...