Stație de betoane amendată de Garda de Mediu, în urma unor sesizări

O societate comercială care administrează o stație de betoane din municipiul Botoșani a fost amendată cu 15.000 de lei de comisarii Gărzii de Mediu, în urma unui control efectuat pe 22 aprilie a.c.

Verificările au avut la bază mai multe petiții primite de la oamenii care locuiesc în apropierea intersecției străzilor George Enescu și Pacea, care s-au plâns de disconfortul generat de punctul de lucru. Controlul a evidențiat mai multe neconformități de la normele de mediu, care începeau chiar din stradă. Astfel, pe o distanță de circa o sută de metri de la punctul de lucru existau depuneri de amestec de praf și agregate (mai ales pe partea dinspre trotuar), care erau antrenate de circulația autovehiculelor. În plus, autovehicule care transportau mixtură asfaltică și agregate minerale sortate nu aveau bena protejată cu prelată (prelata era rulată).

Comisarii de mediu au sesizat că mare parte din calea de rulare din incinta punctului de lucru era acoperită de un amestec de agregate și pământ, care era antrenat de roțile autovehiculelor și transportat atât prin incintă, cât și în afara ei.

 

 

Echipa de control a mai constat că depozitarea nisipului din zona stației de mixturi asfaltice se făcea în afara padocurilor, până la limita de proprietate cu locuințele învecinate, înălțimea stocului depășind gardul ce delimitează amplasamentul firmei de proprietățile învecinate.

 

Măsuri impuse de Garda de Mediu

Astfel, pentru neconformitățile constatate, comisarii de mediu au stabilit măsuri cu termen în vederea remedierii situației. Firma a fost obligată să amenajeze o platformă de spălare a roților mijloacelor de transport agregate, la ieșirea din incintă, racordată la rețeaua de canalizare de incintă.

În plus, benele mijloacelor de transport vor trebui acoperite cu prelate. Comisarii de mediu i-au interzis firmei în cauză să mai depoziteze agregate în afara padocurilor amenajate, precum și depășirea capacității acestora, și au impus angajaților să evite manevrele bruște ale benelor la operațiune de descărcare a agregatelor.

Totodată, se va evita împrăștierea agregatelor minerale în incintă și mai ales pe calea de rulare, prin manipularea neglijentă a acestora de la padocuri la dozatoare.

Firmă obligată să spele strada

În plus, firma a fost obligată să salubrizeze și să spele carosabilul străzii George Enescu, de la sensul giratoriu din intersecția cu strada Pacea și până la accesul în baza de producție. Iar măsurile nu se opresc aici.

Astfel, angajații vor trebui să acopere materialele pulverulente/nisipului depozitate în padocuri, pentru a se preveni împrăștierea/antrenarea în atmosferă, iar calea de rulare din incintă, mai ales cea din zona stației de mixturi asfaltice, va trebui umectată permanent.

„Pentru neluarea măsurilor care se impun în vederea limitării emisiilor de poluanți în atmosferă, inclusiv prin colectarea şi dirijarea emisiilor fugitive şi utilizarea unor echipamente de reținere a poluanților la sursă s-a aplicat sancțiune contravențională de 15.000 lei”, se arată într-un comunicat al Comisariatului de Mediu Botoșani.

 

 

Deja ai votat!