Ziua Asistenţilor Medicali marcată cu un curs de perfecţionare (video)

Asistenții botoșăneni și-au serbat, miercuri, ziua, aşa cum ştiu cel mai bine. Prin muncă. Anual, pe 12 mai, sunt sărbătoriţi asistenții medicali de pretutindeni. La Botoşani, reprezentanţii acestora au decis să marcheze evenimentul cu un curs de perfecţionare, dar şi cu o parte festivă, chiar dacă pandemia continuă să impună restricţii de distanţare. Astfel, asistenţii şefi de pe toate cele aproape 50 de secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Mavromati”, au luat parte la un curs teoretic despre îngrijirea şi siguranţa cateterelor la pacienţi. Ulterior, aceştia vor trebui să disemineze informaţia în rândul colegilor de pe secţiile pe care le-au reprezentat la curs, păstrându-se, astfel, un număr redus de participanţi.

„De Ziua Internaţională a Asistentului Medical dorim să marcăm şi noi, prin organizaţia profesională, acest eveniment, prin cursul Planul de Îngrijire – Aspecte practice în activitatea asistentului medical. Cursul este organizat la nivel de spital, iniţial cu asistenţii şefi, cu scopul de a evidenţia importanţa îngrijirilor acordate. Prin acest mod celebraăm şi această zi impotrantă”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Mavromati.

Diplome oferite participanţilor 

Cu această ocazie, cei care au luat parte la cursul organizat în sediul colegiului Medicilor, au primit şi câte o diplomă, un balon şi o felie de tort, pentru a celebra Ziua Asistentului.„Transmitem un gând de apreciere și încredere tuturor asistenţilor medicali, pentru efortul depus în asigurarea asistenţei medicale. Cu zâmbetul ascuns în spatele măștii aceşti oameni cu familii şi rude pentru care îşi fac griji, merg la locul de muncă, pe secţii în spital, în cabinete şi laboratoare unde sunt aşteptaţi de pacienţi îngrijoraţi, pentru a fi un ajutor pentru ei în lupta cu boala. Sperăm, însă, că nu este departe ziua în care o tură la serviciu se va termina ca înainte – cu o îmbrățișare a celor dragi care vă așteaptă nerăbdători acasă și, cel mai important: fară nici un risc. Salutăm curajul vostru, ne rugăm pentru voi, şi nu vom putea niciodată să vă mulţumim îndeajuns”, a spus economistul Doina Caba, managerul general al SJU „Mavromati”.

Sărbătoare lansată în 1974

Anual, pe data de 12 mai, în întreaga lume, este celebrată Ziua Internațională a Asistentului Medical. Această zi a fost lansată în anul 1974, la inițiativa Consiliului Internațional al Asistenților Medicali.

La nivel mondial, pe aceeași dată, se sărbătorește și ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, care a deschis prima școală pentru asistentele medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, până atunci acestea fiind considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare.

Ea a fost considerată a fi precursoarea nursingului modern, care și-a dedicat întreaga viață restructurării asistenței medicale acordată pacienților, într-o vreme în care medicina era departe de ceea ce este astăzi.

Deja ai votat!