Slujbă de pomenire a martirilor din temniţele comuniste

Mâine, 14 mai, se împlinesc 73 de ani de la cel mai mare val de arestări politice din istoria României. Pentru a cinsti memoria celor care au avut de suferit, Asociația „Scut Botoșănean” și Corul Misionar „Sfântul Iacob Hozevitul” vor organiza o slujbă de pomenire la Monumentul eroilor anticomuniști de la Cimitirul „Eternitatea”. Slujba va avea loc mâine, începând cu ora 17:00.

Prin sacrificiul și prin jertfa românilor care s-au opus unui regim criminal, națiunea română poate privi cu mândrie în trecut și cu nădejde în viitor. Zecile de mii de destine frânte în urma arestărilor din ziua de 14 mai 1948 au fost ofranda adusă de poporul român lui Dumnezeu. Vârfurile elitelor românești, tineri curați și cu adevărat frumoși au fost întemnițați pentru curajul de înfrunta un regim anti-creștin și anti-românesc”, a declarat Bodan Cărăuşu, preledintele Asociaţiei „Scut Botoşănean”.

14 mai – Zi naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste

În anul 2017, prin lege, s-a stabilit ca 14 mai să fie zi națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.

În noaptea de 14 spre 15 mai 1948 au fost arestați peste 10.000 de români. „Suntem conștienți de nume mari ca ale părintelui Nicolae Steinhardt, pastorului Richard Wurmbrand, episcopului greco-catolic Iuliu Hosu, părintelui greco-catolic Tertulian Langa, politicianului Iuliu Maniu, poetului Radu Gyr și soției sale sau Mircea Vulcănescu, Aurelian Bentoiu între mulți alții care au pătimit în temnițe. Se impune așadar ca această zi să fie cinstită și declarată ca zi națională a acestor martiri care și-au adus darul înaintea istoriei, care s-au jertfit ei pentru ca nouă să ne fie mai bine. Din respect pentru cei care au îndrăznit să reziste acelor vremuri istorice, Parlamentul României are datoria morală să declare ziua de 14 mai ca zi a martirilor temnițelor comuniste”, se arată în expunerea de motive a legii.

 

Deja ai votat!