spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTCosmin Andrei - "Lucrările la Teatrul Eminescu încep în acest an"

Cosmin Andrei – „Lucrările la Teatrul Eminescu încep în acest an”

Edilii botoşăneni se află pe ultima sută de metri cu pregătirea documentaţiei în vederea organizării unei noi licitaţii pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”. „Lucrăm la caietul de sarcini şi în câteva zile vom ridica documentaţia pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Am mai modificat unele aspecte din caietul de sarcini pentru că a fost întors caietul de sarcini de la licitaţia pentru reabilitarea infrastructurii de transport cu tramvaiul de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice şi atunci punem în acord şi următoarele caiete de sarcini. Au fost unele motivaţii privind criteriile de selecţie. Caietul de sarcini va fi finalizat până la sfârşitul acestei săptămâni, după care colegii de la Achiziţii vor începe încărcarea documentaţiei pe SEAP”, a declarat Cosmin Andrei, primarul municipiului.

Potrivit edilului, proiectul tehnic a fost revizuit, astfel că licitaţia vizează doar execuţia lucrărilor. „În momentul declarării unui câştigător, acesta poate începe lucrările. Dacă nu sunt contestaţii, lucrările la Teatrul <Mihai Eminescu> încep în acest an”, a mai explicat primarul municipiului.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Municipalitatea a obţinut a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. În baza noului proiect, vor urma lucrări de restaurare şi de amenajare a spaţiilor interioare şi a faţadelor exterioare, de restaurare a componentelor artistice interioare şi exterioare, dar şi de reabilitare a instalaţiilor şi de dotare a spaţiilor interioare.

În exerciţiul financiar 2007 – 2013, edilii botoşăneni au avut la dispoziţie tot cinci milioane de euro pentru teatru. Lucrările au început în vara anului 2014, însă au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Indicatori tehnico-economici aprobaţi pe 14 aprilie

În ultimii ani, singura intervenţie în acest proiect a fost reactualizarea indicatorilor tehnico-economici.

Pe 14 aprilie, consilierii municipali au aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestei investiţii. Dacă în martie valoarea aprobată a fost de 10,9 milioane euro, iar contribuţia proprie de 6,2 milioane euro, aceasta a ajuns la 12,2 milioane euro, sumă care include şi valoarea lucrărilor deja executate. Mai mult, există şi o diferenţă de curs valutar, fiind indexate şi valorile privind manopera și prețul materialelor. Contribuţia municipalităţii va fi de 7,5 milioane euro, bani care vor fi asiguraţi prin contractarea unui credit.

În deliberativul local au fost aprobate, începând din august 2018, patru hotărâri privind actualizarea indicatorilor economici la proiectul vizând reabilitarea şi modernizarea Teatrului „Mihai Eminescu”. Acestea au fost: HCL 203 din 31 august 2018, HCL 4 din 28 ianuarie 2019, HCL 389 din 22 decembrie 2020, HCL 83 din 11 martie 2021. Astfel, dacă în august 2018 valoarea investiţiei era de 23.307.498,93 de lei (4.999.999,77 de euro), pe 11 martie valoarea aprobată a fost de 53.379.000,27 lei (10.950.886,9 de euro).

Potrivit ultimului proiect de hotărâre aprobat, urmare a revizuirii şi actualizării proiectului tehnic de execuţie, s-a impus şi revizuirea bugetului proiectului, astfel indicatorii tehnico – economici actualizaţi pentru investiţia <Consolidarea şi restaurarea Teatrului Mihai Eminescu> sunt: valoarea totală a investiţiei – 59.511.897,43 de lei (12.209.071,36 de euro), din care construcţii plus montaj – 41.518.912,87 de lei (8.517.748,41 de euro).

Primarul Cosmin Andrei a precizat că este posibil ca în urma licitaţiei valoarea investiţiei să scadă, în raport cu ofertele depuse de investitorii interesaţi de acest contract.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...