spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTDouă unităţi de elită, partenere într-un proiect de colaborare transfrontalieră

Două unităţi de elită, partenere într-un proiect de colaborare transfrontalieră

Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Botoşani şi Liceul „Mihai Eminescu” Bălţi – Republica Moldova colaborează în cadrul unui proiect transfrontalier finanțat de Uniunea Europeană. Este unul dintre cele mai mari și curajoase proiecte de predare și învățare prin dezvoltarea competențelor digitale, prin implementarea programului STEM. Al treilea partener implicat în derularea proiectului este Asociația de părinți CNME – Copiii Noștri Minți Educate.

Proiectul a început pe 15 martie 2021 şi se va încheia în a doua parte a anului 2022. Beneficiari sunt peste 1.000 de elevi și 40 de cadre didactice din cele două licee, o cifră impresionantă de beneficiari ai unui proiect transfrontalier derulat la Botoșani.

Pachet integrat de programe educaţionale

Cei doi parteneri educaționali ai <Innovative teaching and learning through developing of digital competences and implementation of STEM educational program>, așa cum este denumit proiectul, vor implementa un pachet integrat de programe educaționale și activități didactice.

În Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, unitate care coordonează proiectul, se vor folosi tehnici și mijloace moderne, prin dotarea fiecărei săli de clasă cu noi sisteme SMART. Colegiul botoşănean va fi dotat cu videoproiectoare, table interactive, internet, softuri educaționale, etc. De asemenea, un laborator de informatică va fi dotat cu echipamente IT ultramoderne și mobilier adecvat. În procesul de învăţare şi predare vor fi integrate programe STEM (Science, Tehnology, Engineering, Mathematics), folosite în principal în școlile americane.

De cealaltă parte a Prutului, Liceul „Mihai Eminescu” din Bălți își propune amenajarea unui laborator de chimie performant, în contextul interesului foarte mare al elevilor pentru performanța internațională la această disciplină.

Activitățile planificate cu elevii și cadrele didactice din cele două țări includ promovarea tradițiilor și obiceiurilor comune, susținere de lecții demonstrative, folosirea mijloacelor media moderne, organizare de concursuri în planul de afaceri, precum și simpozioane bilaterale cu cadrele didactice.

Parteneriat început în anul 2016

Colaborarea dintre cele două unități de învățământ din România și Republica Moldova vine pe fondul unui parteneriat durabil început încă din 2016.

Inițial, colaborarea dintre Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți s-a bazat pe schimb de bune practici în domeniul centrului de excelență. Elevii olimpici din cele două țări au participat la ore de matematică, informatică și științe, pentru ca ulterior, legătura dintre cele două instituții de învățământ să se canalizeze pe participări la activități cultural-artistice precum: Vis de Crăciun (Botoșani, 2016), Zilele Eminescu (Bălți, 2017, Botoșani, 2018), Festivalul Datinilor și Colindelor Strămoșești (Bălți, 2019).

Cu siguranță proiectul transfrontalier abordează politica educațională modernă și conduce la creșterea calității actului educațional din cele două țări partenere, cu un impact pozitiv atât asupra creșterii prestigiului școlilor implicate, cât și la realizarea planului de școlarizare pe termen mediu și lung”, a declarat profesor  Cristina Chiriac, director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...