Martirii din temniţele comuniste, comemoraţi la Botoşani (video)

Momente emoţionante astăzi, 14 mai, în Cimitirul Eternitatea. Asociaţia „Scut Botoşănean” şi Corul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” i-au comemorat pe martirii închisorilor comuniste. Deşi 14 mai a fost declarată prin lege Ziua naţională de cinstire a eroilor din temniţele comuniste, nici un oficial botoşănean nu s-a obosit să participe la slujba de pomenire. Mai mult, nicio instituţie botoşăneană nu a organizat astăzi o manifestare care să amintească de jertfa miilor de români care au avut de suferit în timpul regimului comunist.

Slujba a fost oficiată de preotul Vasile Burlacu, parohul bisericii din Cimitirul Eternitatea, la Monumentul închinat foştilor deţinuţi politici morţi în Penitenciarul Botoşani.

„Cel care şi-a dat viaţa pentru credinţă şi pentru neamul românesc este un sfânt”

Preotul Vasile Burlacu a arătat că ziua de 14 mai a fost propusă sau aleasă de părintele Iustin Pârvu, care, întrebat de ce nu avem noi o zi de pomenire a tuturor celor care au murit în închisorile comuniste, a spus că cea mai potrivită zi ar fi de 14 mai, ziua în care au fost arestaţi mii şi mii de oameni, întreaga elită intelectuală şi culturală a ţării.

În penitenciarul Botoşani au fost aduşi în anul 1960 aproximativ 3500 de deţinuţi de la Galaţi. În urma torturilor şi chinurilor suferite, a tratamentelor inumane, mulţi dintre ei au murit. Mii. O parte dintre ei au fost aduşi aici, noaptea cu dubele, ca să nu ştie nimeni. Şi în puterea nopţii veneau şi săpau aici, în marginea cimitirului gropi şi îi aruncau pe deţinuţi aici”, a declarat preotul Vasile Burlacu.  El a amintit că, după Revoluţie, supravieţuitorii şi urmaşii celor care au murit în Penitenciarul Botoşani au venit şi au căutat şi unii dintre dânşii şi-au găsit rudele. „S-a făcut acest monument în memoria lor şi noi suntem datori să ducem mai departe memoria lor, să îi pomenim. Iată că în anul 2025, se vor canoniza primii martiri ai temniţelor comuniste. Este un început şi considerăm că acest pământ, locul unde au fost înmormântaţi aceşti oameni care şi-au dat viaţa pentru idealurile naţiunii noaste, acest loc este un fel de sanctuar, un loc sacru, un loc îmbibat de sfinte moaşte, pentru că cel care şi-a dat viaţa pentru credinţă şi pentru neamul românesc este un sfânt. De aceea şi noi să fim recunoscători, să-i pomenim în rugăciunile noastre şi credem că ei sunt sfinţi şi mijlocesc pentru neamul nostru românesc. Iată, acum încă noi ne rugăm pentru odihna lor, dar va veni un timp când îi vom pomeni în calendar, în sfintele biserici. Bunul Dumnezeu să primească rugăciunea noastră. Dumnezeu săi îi ierte şi să îi odihnească în Împărăţia Sa. Amin”, a spus preotul Vasile Burlacu.

„Trebuie să le arătăm tinerilor reperele neamului românesc”

Bogdan Cărăuşu, preşedintele Asociaţiei „Scut Botoşănean” a vorbit despre însemnătatea acestei zile, despre cei care s-au jertfit pentru valorile româneşti. „Trebuie să ne întrebăm cu toţii în primul rând de ce abia în 2018 această zi a fost instituită ca o zi prin care prin care noi să cinstim memoria celor care au murit în închisorile comuniste. Răspunsul este destul de simplu – pentru că suntem în continuare conduşi de urmaşii celor care i-au ucis pe cei care zac aici şi nu numai aici şi în toate locurile unde au pătimit românii din elita interbelică. Ce putem noi să facem? Nu putem decât să le cinstim memoria şi să încercăm să ridicăm acest obroc care se menţine cu obstinenţă de către autorităţile statului pentru că ne întoarcem şi la această dată stabilită prin lege care trebuie să fie celebrată în primul rând de către autorităţile statului, nu de către nişte ONG-uri şi de către preoţii din România”, a declarat Bogdan Cărăuşu. El a arătat că trebuie să le arătăm tinerilor „reperele neamului românesc, care au fost românii care s-au jertfit pentru neamul românesc”.  

Românii au pătimit mult în timpul comunismului, chiar Soljeniţîn spunea că ce s-a întâmplat în România nu s-a mai întâmplat nicăieri în lagărul sovietic, să-i spunem aşa şi de aceea avem datoria morală, datoria sfântă de a ne aduce aminte de aceşti martiri, de aceşti sfinţi şi eroi ai neamului şi să le arătăm acestor copii care vin din urmă care sunt adevăratele repere, care sunt oamenii pe care trebuie să-i cinstim, care ne sunt sfinţii şi eroii. Dacă nu ar fi fost jertfa lor, dacă nu ar fi fost exemple de dăruire creştină, de trăire creştină, nu am fi avut ce celebra, nu am fi avut ce canoniza în 2025 şi nu am fi avut către cine să ne întoarcem acum când vedem că pare că suntem lipsiţi de o busolă, ne lipseşte echilibrul, ne lipseşte o direcţie pe care să mergem. Această direcţie a fost dată de cei care acum sunt numiţi ca sfinţii închisorilor şi nu trebuie decât să ne întoarcem la drumul pe care ei au pornit şi să le arătăm copiilor care vin din urmă care este drumul de urmat”, a mai spus Bogdan Cărăuşu. El a citit două poezii, care au întărit solemnitatea momentului.

În final, membrii Asociaţiei „Scut Botoşănean” au aprins o torţă lângă Monument foştilor deţinuţi politici ucişi în Penitenciarul Botoşani. Ei au mers apoi în faţa bisericii unde au afişat un banner pe care scria „Eroilor neamului glorie eternă, fără jertfa lor istoria ar fi ternă”.

Deja ai votat!