Bogdan Buhăianu – „Lucrările la extinderea Cimitirului Eternitatea vor începe în acest an”

În aproximativ o lună, municipalitatea botoşăneană va demara licitaţia vizând stabilirea constructorului care să realizeze extinderea Cimitirului Eternitatea. În ultima perioadă, proiectul a fost revizuit şi s-a ajuns la un cost mult mai mic al lucrărilor. „Am eficientizat proiectul iniţial, care ajungea la aproximativ 3,2 milioane de euro. L-am adus la aproximativ 1,2 milioane de euro. Poziţia este bugetată şi lucrările vor începe în acest an”, a declarat luni, 17 mai, viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Potrivit edilului, se va lucra etapizat, urmând a fi amenajate parcele pe care să se facă înhumări. Pentru a uni Cimitirul Eternitatea cu extinderea acestuia, va fi realizat un pod pentru pietoni şi maşini. „Acea râpă pe care o ştiţi va fi securizată cu gabioane (ansamblu din sârmă umplut cu pietriș care servește la stabilizarea unor maşuri – n.r.)”, a explicat viceprimarul. Iniţial, se vorbea despre umplerea râpei care desparte cimitirul de terenul unde va fi realizată extinderea cu resturi din construcţii, însă s-a renunţat la această soluţie pentru că necesită o cantitate importantă de materiale, mult timp şi fonduri suplimentare.

Indicatori tehnico-economici, aprobaţi în ianuarie 2021

Prin revizuirea documentaţiei, valoarea investiţiei a scăzut considerabil. Potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobaţi de consilierii municipali în şedinţa din 28 ianuarie, valoarea totală a investiţiei era de 18.247.339 de lei, din care construcţii plus montaj 17.668.714 de lei. Practic, a fost modificată partea care viza unele lucrări de adâncime.  Cum cheltuielile cu realizarea drenurilor erau foarte mari, prin modificarea proiectului s-a renunţat la executarea acestora.

Noul cimitir va fi împărţit pe loturi care vor fi realizate în mai multe etape. Extinderea Cimitirului Eternitatea va fi realizată pe un teren de şapte hectare şi a fost împărţită în 67 de parcele, însumând 6.934 de locuri de înhumare.

Despre extinderea Cimitirului Eternitatea se vorbeşte din 2013

Anunţată ca unică soluţie pentru rezolvarea crizei locurilor de veci, extinderea Cimitirului Eternitatea s-a aflat mulţi ani la „faza de documentaţie”. În toamna anului 2019 a fost stabilită firma care a întocmit proiectul tehnic pentru extindere. În august 2020, consilierii municipali au aprobat un proiect de hotărâre vizând indicatorii tehnico-economici pentru această investiţie.

Un proiect similar a fost dezbătut şi votat în şedinţa din 28 ianuarie 2021, însă, cel mai probabil, aleşii locali vor trebuie să mai aprobe încă o hotărâre cu indicatorii tehnico economici pentru această investiţie, din moment ce valoarea a scăzut prin revizuirea documentaţiei.

Deja ai votat!