Cursuri de calificare pentru șomerii botoșăneni

Botoșănenii care doresc să urmeze un curs de calificare/recalificare pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, au la dispoziție mai multe cursuri organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea forței de muncă (AJOFM) Botoșani și Centrul Regional de Formare Profesională a Adulților (CRFPA) Mureș. Astfel, anul acesta vor fi organizate 35 de astfel de cursuri.

Programele se vor organiza în funcție de solicitările din partea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă corelat cu oferta agenților economici.

Cursuri în funcție de nivelul de calificare

Cursurile de calificare sunt pentru două niveluri. Astfel, pentru nivelul II se vor organiza un curs agent de securitate, două cursuri de bucătar, un curs comunicare în limba engleză, un curs confecționer-asamblor articole din textile, un curs de dulgher, tâmplar, parchetar, electrician în instalații electrice, două cursuri de frizer, lucrător în cultura plantelor, lucrător în comerț, manichiurist-pedichiurist, ospătar, vânzător în unități de alimentație, zidar, pietrar, tencuitor, agent de securitate și agent vânzări. Acestea vor fi organizate de AJOFM Botoșani.

Tot pentru nivelul II sunt cursuri de agricultor în culturi vegetale și creșterea animalelor, brutar, cofetar, patiser, contabil, electrician electronist auto, frizer, coafor, manichiurist-pedichiurist, instalator instalații tehnico sanitare și de gaze, lucrător finisor pentru construcții, mecanic auto, operator calculator electronic și rețele, operator introducere, validare și prelucrare date, ospătar, vânzător în unități de alimentație și tinichigiu, carosier.

Pentru nivelul III se vor organiza cursuri de inspector resurse umane și operator calculator. Cursurile de nivel II durează trei luni, iar pentru nivelul III durează cinci luni.

Pentru lunile mai-iunie se fac înscrieri pentru cursurile de ajutor de bucătar, femeie de serviciu și agent de securitate. Pentru primele două cursuri șomerii trebuie să aibă învățământul primar, iar pentru cel de agent de securitate, învățământ general obligatoriu la data absolvirii.

Condiții pentru înscriere

Șomerii care vor să se înscrie o pot face atunci când participă la ședințele de consiliere sau ulterior când se prezintă la viza lunară. Eligibilitatea pentru a se înscrie la un program de formare este în funcție de nivelul de calificare. Astfel, pentru nivelul II persoanele trebuie să aibă învățământul minim general obligatoriu la data absolvirii. Pentru cursurile pentru nivelul III, mai exact pentru cel de inspector resurse umane și operator calculator, doritorii trebuie să aibă absolvit învățământul liceal.

Persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă şi sunt înscrise în evidențele AJOFM, beneficiază de aceste cursuri gratuit.

Avantajele urmării unui curs de calificare

Aceste cursuri de formare profesională vin cu anumite avantaje. Astfel, cei care vor urma programele propuse vor putea fi admiși la interviurile de angajare mult mai ușor decât cei necalificați și vor avea un salariu mai mare.

Până acum, în acest an, au fost organizate două cursuri la care s-au înscris 32 de persoane. La cursul pentru agricultor în culturi vegetale și animale s-au înscris 18 șomeri, iar 14 la cursul pentru contabil. Acestea au fost organizate de CRFP Mureș.

Deja ai votat!