Profesorul Constantin Vasilică, omagiat în comuna natală (video)

Profesorul universitar botoșănean Constantin Vasilică a fost omagiat sâmbătă, 15 mai, în cadrul Simpozionului Internațional- Mari personalități științifice, tehnice și culturale ale neamului românesc. Evenimentul a fost organizat de autorităţile locale din Tudora, localitatea natală a profesorului, și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” din Iași, împreună cu Academia de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu Șișești” din Iași.

La manifestare au participat primarul comunei Constantin Cucoreanu, senatorul Costel Șoptică, prefectul Dan Nechifor, inspectorul școlar general adjunct Ada Macovei, dar și primarii comunelor Mihai Eminescu și Vorona. De asemenea, au fost prezenți și doctorul Anton Pîvu, membru al familiei profesorului Constantin Vasilică, zeci de cercetători, profesori, oameni de știință atât din țară cât și din Republica Moldova, printre care și fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, dar și președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ASA.

În cadrul evenimentul a avut loc şi dezvelirea bustului ridicat în memoria profesorului Constantin Vasilică în curtea fostei primării. Aeesta este o copie a celui existent în fața Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași.

 

ÎEvenimentul a fost marcat printr-un Tedeum oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu preotul protopop Petru Fercal. Omagierea a fost urmată de un moment artistic susținut de Ansamblul Folcloric “Tudoreanca” al Căminului Cultural , Ansamblul “Stejărelul” și Fanfara Tudora. Ziua s-a încheiat cu o vizită la casa părintească a profesorului universitar doctor inginer Constantin Vasilică.

Personalitate a învățământul superior agronomic românesc

Constantin Vasilică reprezintă un reper pentru învățământul superior agronomic românesc pe care l-a slujit, cu dăruire, timp de peste șase decenii. Profesorul a realizat peste 132 de lucrări ştiinţifice și a fost onorat cu zeci de premii și titluri de înaltă valoare. De asemenea, și-a consolidat cunoștințele urmând stagii de specializări și documentări în Paris, Praga și Leipzig și a fost membru în Societăți Științifice și Culturale din țară și din străinătate,

De-a lungul carierei sale profesorul universitar a fost onorat cu diverse premii. Astfel, în anul 1995 a primit Medalia Gisevius pentru activitatea științifică în domeniul fitotehniei, iar pe 26 iulie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

Bursă de 1.000 de euro pentru studenții cu probleme financiare

Fiind fiu de țărani răzeși, profesorul i-a încurajat mai ales pe studenții de la țară. Și când a fost la catedră, dar și după moartea sa. Astfel, acesta a lăsat un testament prin care, în fiecare an, un student de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, cel care are cele mai bune rezultate, să primească o bursă de 1.000 de euro din moștenirea pe care el a lăsat-o instituției. Scopul este acela de a-i ajuta pe studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate foarte bune la cursuri.

Deja ai votat!