vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTZiua Internațională a Muzeelor marcată la Botoșani (video)

Ziua Internațională a Muzeelor marcată la Botoșani (video)

Muzeul de Etnografie din Botoșani a organizat marți, 18 mai, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, o manifestare intitulată „Tineri la muzeu”. Evenimentul, care a avut ca scop promovarea patrimoniului local, s-a desfășurat pe două coordonate. Astfel, în prima parte copiii din cadrul ansamblului ”Florile Prutului” al Liceului „Ștefan D. Luchian” Ștefănești, coordonat de profesorul Crenguța Volintiru au susținut un recital folcloric.

După reprezentația tinerilor, Maria-Laura Tocariu, șef al Secției de Artă plastică – Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, a vorbit despre rolul muzeelor pentru comunitate.

„Pe plan internațional 18 mai este Ziua Muzeelor, serbată peste tot în lume tocmai pentru a sublinia o dată în plus cât de important este muzeul în viața comunității. Clasic știm că muzeul a fost un loc de tezaurizare a unor alte fapte importante, un loc de cercetare. Dar începând cu prima apariție a muzeelor publice, la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX, muzeologia franceză și-a indus tot mai pregnant punctul de vedere, și anume cel care spunea că muzeul are un dublu rol. Nu doar acela de a oferi oamenilor de știință, cărturarilor, materie primă pentru studiile lor, ci și acela de a oferi divertisment publicului larg”, a spus Maria-Laura Tocariu.

Tehnici pentru încondeierea ouălor

În cea de-a doua parte a activității elevii Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani, Secția de Artă populară – Pictură populară, au participat la un atelier de încondeiere de ouă. Grupul a fost coordonat de profesorul Maria Ursulean.

„În tehnica tradițională oul este vopsit în întregime, introdus în baia de culori, iar cea cu ceară colorată, în relief, se simte. Oul, în trecut, se încondeia fiert, dar în ziua de astăzi pentru o mai bună păstrare, ouăle se golesc. Acestea trebuie spălate bine în interior, dar și exterior şi trebuie să fie bine degresate pentru a se prinde vopseaua cu un instrument numit chișiță are un tub gol prin care circulă ceara fierbinte”, a explicat Maria Ursulean.

La eveniment a participat şi Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, care a ținut să-i felicite pe elevi pentru participarea la activitate.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...