Ziua Internațională a Muzeelor marcată la Botoșani (video)

Muzeul de Etnografie din Botoșani a organizat marți, 18 mai, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, o manifestare intitulată „Tineri la muzeu”. Evenimentul, care a avut ca scop promovarea patrimoniului local, s-a desfășurat pe două coordonate. Astfel, în prima parte copiii din cadrul ansamblului ”Florile Prutului” al Liceului „Ștefan D. Luchian” Ștefănești, coordonat de profesorul Crenguța Volintiru au susținut un recital folcloric.

După reprezentația tinerilor, Maria-Laura Tocariu, șef al Secției de Artă plastică – Etnografie a Muzeului Județean Botoșani, a vorbit despre rolul muzeelor pentru comunitate.

„Pe plan internațional 18 mai este Ziua Muzeelor, serbată peste tot în lume tocmai pentru a sublinia o dată în plus cât de important este muzeul în viața comunității. Clasic știm că muzeul a fost un loc de tezaurizare a unor alte fapte importante, un loc de cercetare. Dar începând cu prima apariție a muzeelor publice, la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX, muzeologia franceză și-a indus tot mai pregnant punctul de vedere, și anume cel care spunea că muzeul are un dublu rol. Nu doar acela de a oferi oamenilor de știință, cărturarilor, materie primă pentru studiile lor, ci și acela de a oferi divertisment publicului larg”, a spus Maria-Laura Tocariu.

Tehnici pentru încondeierea ouălor

În cea de-a doua parte a activității elevii Școlii Populare de Arte „George Enescu” Botoșani, Secția de Artă populară – Pictură populară, au participat la un atelier de încondeiere de ouă. Grupul a fost coordonat de profesorul Maria Ursulean.

„În tehnica tradițională oul este vopsit în întregime, introdus în baia de culori, iar cea cu ceară colorată, în relief, se simte. Oul, în trecut, se încondeia fiert, dar în ziua de astăzi pentru o mai bună păstrare, ouăle se golesc. Acestea trebuie spălate bine în interior, dar și exterior şi trebuie să fie bine degresate pentru a se prinde vopseaua cu un instrument numit chișiță are un tub gol prin care circulă ceara fierbinte”, a explicat Maria Ursulean.

La eveniment a participat şi Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, care a ținut să-i felicite pe elevi pentru participarea la activitate.

 

Deja ai votat!