Autorizaţii retrase pentru societăţile care comercializează păsări vii

Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani a retras temporar autorizaţiile de funcţionare pentru societăţile care comercializează păsări vii. Decizia a venit pe fondul restricţiilor impuse de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ca urmare a confirmării unui focar de gripă aviară.

Directorul executiv al DSVSA Botoşani, Mihai Ţurcanu, a declarat, luni, că măsura a fost transmisă tuturor celor 17 unităţi specializate în vânzarea de pui vii din judeţ. „Noi am luat decizia de suspendare a activităţii tuturor mijlocitorilor de afaceri care funcţionau pe raza judeţului Botoşani pe pui, adică suspendarea activităţii magazinelor de pui de o zi şi controlăm fiecare fermă dacă vinde către mijlocitori. Teoretic, nici nu au voie să vândă către mijlocitori”, a spus Mihai Ţurcanu.

Acesta a adăugat că fermele avicole pot vinde pui doar direct către gospodării, în limita a 350 de capete. De asemenea, vânzarea este permisă pe o rază de maximum 50 de kilometri de locul de amplasare a fermei avicole.
La nivelul judeţului Botoşani funcţionează 21 de ferme avicole autorizate, cea mai mare dintre ele crescând anual un milion de păsări.

Comerţul cu păsări vii a fost interzis pe teritoriul României timp de 30 de zile, după ce în judeţul Mureş a fost confirmat un focar de gripă aviară la o fermă comercială.

Deja ai votat!