sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTNoi planuri pentru preluarea Cinematografului Unirea

Noi planuri pentru preluarea Cinematografului Unirea

Edilii botoşăneni continuă demersurile pentru preluarea Cinematografului Unirea. Un proiect de hotărâre a fost inclus pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a deliberativului local, însă a fost retras din cauză că încă nu a fost primit un răspuns de la lichidatorul RADEF (Regia Autonomă de distribuţieşi Exploatare a Filmelor – n.r.). „Dacă vine acest răspuns, proiectul va fi dezbătut în şedinţa ordinară din această lună. Colegii mi-au spus că degeaba hotărăşte RADEF, dacă nu mai administrează cinematograful, ci lichidatorul, care hotărâşte asupra bunurilor. Ca să fie procedura îndeplinită, trebuia să fie de acord şi lichidatorul. I-am cerut un aviz acestuia, ca să intrăm în consiliu şi să putem perfecta documentele”, a declarat astăzi Cosmin Andrei, primarul municipiului.

Pentru preluarea cinematografului sunt prinşi în bugetul local 400.000 de lei. „În primă instanţă, trebuie să devenim proprietarii cinematografului. Nu putem dezvolta nici un proiect cu fonduri europene, dacă nu suntem proprietari. Aceasta este prima condiţie – proprietatea. Apoi vom vedea ce oportunităţi de finanţare europeană sunt. Intenţia noastră este să-l reabilităm şi să-i dăm şi o altă destinaţie, pe lângă acea de cinematograf, dar nu putem face asta cu bani de la bugetul local şi atunci aşteptăm o oportunitate de finanţare”, a explicat primarul.

Din corespondenţa purtată până la această dată cu RADEF reiese că municipalitatea trebuie să plătească aproximativ 400.000 de lei, reprezentând datorii ale acestei regii.

Demersuri începute în anul 2009

Edilii botoşăneni au început în anul 2009 demersurile vizând preluarea Cinematografului Unirea. Municipalitatea nu a reuşit să devină proprietarul cinematografului din cauza modificărilor legislative şi tergiversărilor RADEF.

În ianuarie 2017, consilierii municipali au aprobat proiectul vizând aprobarea notificării Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România-Film în vederea preluării cinematografului din proprietatea privată a statului, în domeniul public al municipiului Botoșani, împreună cu terenul și bunurile mobile aferente.

În martie 2020, primarul Cătălin Flutur, anunţa că au fost înaintate adrese în vederea preluării cinematografului.

Suntem singurii care putem să dăm valoare acelei clădiri, singurii care putem să preluăm și personalul. Ne interesează această clădire pentru că este într-o zonă centrală și vrem să facem un centru multicultural, să dăm un loc și Filarmonicii din Botoșani, ca să nu mai stea în chirie la Casa Sindicatelor”, spunea atunci Cătălin Flutur.

Clădirea trebuie reabilitată

Ordonanţa de urgenţă privind cinematografia, reglementează în favoarea administraţiei publice locale posibilitatea de preluare a sălilor de spectacol cinematografic, în baza unei notificări transmisă RADEF. În termen de patru ani de la preluarea cinematografului, această clădire trebuie reabilitată. Mai mult, municipalitatea trebuie să preia şi personalul cinematografului, dar şi să asigure difuzarea periodică a filmelor pentru o perioadă de 15 ani.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...