spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTBani de la AFM pentru modernizarea iluminatului public

Bani de la AFM pentru modernizarea iluminatului public

Municipalitatea botoşăneană a obţinut o finanţare pentru modernizarea sistemului de iluminat public.

Avem un sistem de iluminat public învechit, cu randament optic scăzut prin comparație cu tehnologia LED, o parte importantă de lumină fiind dirijată ineficient în afara suprafețelor de iluminat, cu o redare a culorilor într-un spectru de numai 25%, mult sub posibilitățile unui sistem modern de iluminat și cu riscuri ridicate de întrerupere în funcționare și de incidente tehnice (desprinderi de elemente, ieșirea din aliniamentul proiectat, scurtcircuit). Toate acestea aduc și un consum ridicat de energie electrică”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, problemele vor fi rezolvate prin implementarea proiectului în valoare de 1,2 milioane de lei, prin care sistemul de iluminat public va fi modernizat și, în primul rând, eficientizat, prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu altele noi cu LED și capabilități de dimming. Acest proiect, depus prin Programul Agenţiei Fondului pentru Mediu privind sprijinirea eficienței energetice și a gestionării inteligente a energiei în infrastructura de iluminat, a fost aprobat, cu termen de finalizare de patru luni.

Prin proiect, vor fi înlocuite 40 corpuri de iluminat, care vor funcționa cu LED și vor fi echipate cu drivere electronice. Toate vor fi incluse într-un sistem de telegestiune a iluminatului, estimându-se că se va obţine o economie de energie electrică de minim 70% față de situația existentă.

Corpuri de iluminat noi pe mai multe străzi

Astfel, vor fi înlocuite corpurile de iluminat pe Şoseaua Iaşului, pe Calea Națională, tronsoanele Șoseaua Iașului – Petru Rareș, respectiv Petru Rareș – strada Ion Pillat. De la acest reper mai departe, către ieșirea spre Dorohoi, municipalitatea va elabora alt proiect de dezvoltare a infrastructurii iluminatului public.

Din intersecția cu strada Petru Rareș, investiția continuă lateral pe această stradă, pe tronsonul Calea Națională – Bulevardul Mihai Eminescu.

Proiectul continuă pe partea stângă față de Calea Națională, unde investiția are un impact semnificativ în zona centrală a orașului, cu acces direct, din Calea Națională, astfel:

Străzi care intersectează Calea Națională: strada Mihail Kogălniceanu, tronsonul George Enescu – Primăverii, strada Marchian, strada Octav Onicescu (tronsoanele dintre Calea Națională – Împărat Traian pe de o parte, în apropierea accesului pe Tudor Vladimirescu – IC Brătianu, respectiv Calea Națională – strada Pacea), strada Armoniei, strada Manolești Deal (tronsonul Calea Națională – Pacea – limita municipiului), strada Cornişa.

Străzi paralele cu Calea Națională: strada Cuza Vodă, tronsonul Marchian – Nicolae Iorga, strada Ștefan Luchian, tronsonul Armoniei – Rapsodiei, în apropiere de Cuza Vodă.

Totodată, vor fi înlocuite corpurile de iluminat în zona Parcului Curcubeului şi a celor trei alei adiacente, Cinema, Curcubeului şi Pacea.

Prin proiect se va solicita doar avizul tehnic al distribuitorului local de energie electrică.

Potrivit edilului, sistemul de iluminat nou creat prin proiect va avea o durată de viață de minim 15 de ani. Soluția de telegestiune va avea comunicații incluse pentru o perioadă de cinci ani, pe toată această perioadă fiind asigurate actualizările de soft și gestiune a datelor.

Practic, prin proiect, nu se vor construi reţele electrice noi, nu se va interveni asupra stâlpilor sau la nivelul cutiilor electrice. Acestea sunt în proprietatea furnizorului de energie electrică, singurele la care poate municipalitatea interveni fiind corpurile de iluminat. În ultimii ani, municipalitatea a purtat negocieri cu reprezentanţii Delgaz Grid pentru preluarea sistemului de iluminat public, însă negocierile s-au blocat deoarece, potrivit primarului, suma solicitată de operator a fost de peste 10 milioane de lei. Primarul Cosmin Andrei a spus că negocierile vor fi reluate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...