Primărie pusă la plată din cauza unui copac prăbuşit

Primăria municipiului Botoșani riscă să fie pusă din nou la plată, din cauza unui copac prăbușit peste o mașină. Când și-a văzut autoturismul distrus, un botoșănean a acționat municipalitatea în judecată, iar instanța a obligat Primăria la plata unor despăgubiri. Sentința nu este definitivă și a fost atacată cu apel la Tribunal.

Incidentul care a generat această situație a avut loc în noaptea de 27 spre 28 decembrie 2019, când un tei de mari dimensiuni s-a prăbușit peste trei autoturisme parcate pe Aleea Curcubeului. Cel mai grav avariată a fost o Skoda Fabia deținută de Cristinel A. Când și-a văzut mașina distrusă, botoșăneanul a solicitat despăgubiri pe cale amiabilă, însă a fost refuzat. Prin urmare, bărbatul nu a mai avut decât o singură cale – instanța de judecată. Procesul a fost deschis la Judecătoria Botoșani, Cristinel A. anexând și o cerere formulată în noiembrie 2019 de Asociația de proprietari prin care se solicita încă de atunci tăierea arborelui respectiv.

Vină pasată între instituţii 

În instanță, însă, reprezentanții Primăriei Botoșani au motivat că decizia tăierii unor arbori nu o ia doar municipalitatea, la mijloc fiind vorba de un acord încheiat între Primărie, Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția Silvică Botoșani și Poliția municipiului Botoșani, Ocolul Silvic fiind cel care marchează arborii și emite actul pentru valorificarea lemnului rezultat.

În plus, la solicitarea asociației s-a comunicat că cererea a fost luată în evidență, dar este necesar acordul locatarilor arondați asociației pentru operațiunea de reducere a coronamentului. În plus, au invocat reprezentanții municipalității, căderea copacului ar fi fost favorizată de o serie de lucrări de intervenție la rețeaua de distribuție a gazului efectuate de o firmă la solicitarea Delgaz Grid SA.

Surpriză, însă pentru că cei de la Delgaz Grid au arătat că de fapt Primăria ar fi avut mai multe lucrări în zonă prin care trotuarul vechi a fost dezafectat, iar strada a fost lărgită, în timpul lucrărilor fiind tăiate probabil și rădăcinile teiului cu pricina.

Punând cap la cap toate aceste informații, judecătorii au obligă Primăria să-i plătească botoșăneanului suma de 6.934 lei, reprezentând valoarea de piață a autoturismului Skoda Fabia, precum și suma de 1.823 lei drept cheltuieli de judecată cu taxa de timbru și onorariul de expert. Hotărârea a fost însă atacată cu apel de municipalitate, așa încât cazul va fi analizat și de Tribunalul Botoșani.

Deja ai votat!