Acțiunile anti-Covid continuă. Zeci de controale în ultimele zile

În ciuda relaxării măsurilor luate de autorități pe fondul stării de alertă, forțele de ordine continuă acțiunile pentru verificarea modului în care sunt respectate măsurile de protecție anti-COVID. Este drept, numărul sancțiunilor a scăzut destul de mult față de perioada anterioară. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), în perioada 22 – 23 mai a.c., polițiștii, jandarmii, polițiștii locali, polițiștii de frontieră, dar și lucrătorii din celelalte instituții cu rol de control au efectuat mai multe verificări în zonele aglomerate, dar și mijloace de transport în comun. Astfel, pe raza întregului județ, au fost controlate au fost controlate peste 70 de locații de interes și peste 100 de mijloace de transport.

„În urma neregulilor constatate, echipele de control au aplicat 20 de sancțiuni contravenționale, valoarea totală a acestora fiind de peste 15.000 de lei. De asemenea, au fost verificate zilnic, în medie, 900 de persoane aflate în carantină sau izolare la domiciliu, fără a fi constatate nereguli”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Printre obiectivele verificate a fost și o cabană din localitatea Agafton, unde polițiștii și jandarmii au intervenit în urma unei sesizări privind o eventuală petrecere. Forțele de ordine au reușit să intre și au verificat situația, însă nu au fost constatate nereguli, persoanele din interior fiind găsite la mese, fără a se depăși capacitatea, activitatea desfășurându-se în baza unui contract de prestări servicii. „Au fost mai multe sesizări cu privire la acest obiectiv, iar din acest motiv s-a decis verificarea activității și contractelor încheiate”, a adăugat Delia Nenișcu.

Potrivit ultimei decizii a autorităților, obligativitatea privind portul măştii în spaţii deschise neaglomerate a fost ridicată, iar interdicțiile de circulație pe timp de noapte au fost eliminate. În schimb, masca este în continuare obligatorie în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale și mijloacele de transport în comun. Restaurantele și cafenelele pot funcționa în intervalul orar 5,00-24,00, cu o capacitate de până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu trei la mia de locuitori. Doar maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună pot partcipa la activități recreative și sportive desfășurate în aer liber, iar organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea măsurilor de protecție. În schimb, evenimentele private gen nunți, botezuri, mese festive etc. în spații închise sau deschise – saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente – sunt în continuare interzise.

 

Deja ai votat!