Cod galben de vânt la Botoşani. Recomandări făcute de ISU

Botoşaniul se află, astăzi, până la ora 13.00, sub o avertizare cod galben de vânt. În această perioadă sunt prognozate intensificări ale vântului cu rafale de 55-60 km/h.
De asemenea, în cursul nopții (25/26 mai) și miercuri dimineața (26 mai), gradul de instabilitate atmosferică accentuată se va extinde și va cuprinde sud-vestul, centrul, nordul și nord-estul teritoriului. Vor fi averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător posibil cu aspect de vijelie și izolat, grindină de mici sau medii dimensiuni. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15-25 mm, iar punctiform 30 mm.
Spațiul geografic al țării noastre se află sub influența unei mase de aer cald și instabil, de origine tropicală, antrenată dinspre nordul Africii în sectorul cald nucleului ciclonic poziționat deasupra Danemarcei. În fața frontului rece aferent minimului baric, se va dezvolta o linie de convergență peste nord-vestul și centrul României, care în cursul nopții va declanșa formarea unor sisteme convective bine organizate.

Recomandări făcute de ISU

În contextul avertizărilor emise de meteorologi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă le recomandă cetățenilor ca, în perioada în care se fenomenele meteo prognozate, să nu treacă prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt, panouri publicitare sau copacilor.
Totodată, îi sfătuim pe botoșănenii să nu parcheze autovehiculele în astfel de zone și să-și închidă bine ușile, geamurile sau orificiile pentru ventilație de la locuințe sau anexe gospodărești.
De asemenea, le recomandăm să nu atingă firele căzute la pământ, să asigure elementele de construcție și să nu se adăpostească lăngă construcții improvizate: corturi, schele sau clădiri cu fațade ce prezintă semne de degradare.
Deja ai votat!