Instalație de monitorizare a contaminării radioactive a deșeurilor la Depozitul Stăuceni

Comisia de achiziție din cadrul Consiliului Județean a finalizat procedura de licitație pentru un echipament de monitorizare a contaminării radioactive a deșeurilor de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. În valoare de aproximativ 150.000 de lei, instalația are rolul de a depista eventualele deșeuri radioactive aduse de operatori la Depozitul de la Stăuceni.

La sfârșitul lunii martie a.c., a fost pusă în funcțiune și o nouă instalație de tratare a levigatului de 150 mc/zi. Scopul acestei investiții era de a asigura o capacitate suficientă de tratare a levigatului produs de deșeurile din celula 1 a depozitului ecologic de la CMID Stăuceni, dar și cel care va rezulta din exploatarea celulei 2, atunci când aceasta va intra în exploatare, reducând riscul poluărilor accidentale prin deversări necontrolate în afara depozitului.

De asemenea, Consiliul Județean a încheiat un parteneriat cu Administrația Fondului pentru Mediu, în vederea obținerii finanțării și implementării proiectului de achiziționare centralizată a unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB) cu digestie anaerobă și a uneia de digestie anaerobă pentru biodeșeuri colectate separat. Prin punerea în funcțiune a acestor instalații, deșeurile mari vor putea fi selectate mai ușor, în timp ce volumul celor mici, în urma digestiei anaerobe, va scădea cu 60%-65%.

 

Deja ai votat!