Cursuri de apă verificate din ordinul prefectului. Primarii trebuie să ia măsuri

În perioada 10 – 26 mai a.c., în baza unui ordin emis de prefectul județului, Dan Nechifor, au fost constituite două comisii mixte de control pentru verificarea modului în care au fost salubrizate cursurile de ape și au fost întreținute șanțurile și rigolele în localități. Comisiile întrunite, formate din reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Serviciul de Gospodărirea a Apelor Botoșani și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani, au verificat un număr de 42 unități administrativ teritoriale (UAT), fiind constatate mai multe neconformități. Astfel, echipele de control au stabilit în sarcina UAT-urilor mai multe măsuri cu termen.

Administrațiile locale vor trebui să ia măsuri pentru îndepărtarea totală a depozitelor de deșeuri de orice fel din albia minoră, de pe maluri și de pe zonele de protecție ale cursurilor de apă, precum și din rigolele și șanțurile marginale ale drumurilor și interzicerea depozitării necontrolate a deșeurilor prin asigurarea prezentei plăcuțelor avertizoare.

În plus, s-a dispus executarea lucrărilor de curățare și întreținere a rigolelor și șanțurilor marginale ale drumurilor publice de interes local, în vederea asigurării preluării apelor pluviale și scurgerilor de pe versanți. Primăriile vor trebui să ia măsuri și pentru asigurarea secțiunii de scurgere în zona podurilor și podețelor prin despotmolirea albiei și igienizarea zonei.

Totodată, echipele de control au impus dezafectarea vegetației ierboase și lemnoase din albiile cursurilor de apă și de pe malurile acestora.

 

Deja ai votat!