Festivitate emoţionantă la Colegiul „AT Laurian” (video)

Zi importantă pentru Colegiul Naţional „AT Laurian”. Instituţia botoşăneană a primit astăzi, 28 mai, vizita Execlenţei Sale Laurence Auer, Ambasadorul Republicii Franceze la Bucureşti şi a unei delegaţii din cadrul Ambasadei Franței din care au făcut parte Helene Roos, consilier de cooperare culturală și directoarea Institutului Francez din România, Michel Monsauret, Atașat de cooperare educativă și coordonatorul alianțelor franceze din România.

Cu acest prilej, Aula Colegiului, „inima instituţiei”, a găzduit festivitatea de decernare a distinției „Ordre des Palmes Académiques” a Republicii Franceze, în grad de cavaler, Gabrielei Mangîr, profesor de limba franceză în cadrul Colegiului „AT Laurian”. La eveniment au participat Dan Nechifor, prefectul județului, Doina Federovici, președinele Consiliului Județean, Liviu Toma, viceprimarul orașului, Mircea Magdalena, administrator public al municipiului Botoșani, Daniel Botezatu, inspector școlar general, Ada Macovei, inspector şcolar general adjunct, profesori și elevi din colegiu.

În discursul său, Ambasadorul Franţei a arătat că această distincție a fost conferită profesorului Gabriela Mangîr în semn de recunoaștere a meritelor și angajamentului  personal și profesional în promovarea limbii, a valorilor și culturii franceze în rândul elevilor și cadrelor didactice. Distincția „Palmes Académiques, instituită în anul 1808 de Napoleon I, constituie una dintre decorațiile de stat ale Republicii Franceze acordate unor personalități din domeniul educației din întreaga lume.

Colegiul Național <AT Laurian> din Botoșani este un important pol de promovare a limbii franceze și a francofoniei în zona Moldovei. Apreciem și susținem eforturile depuse de conducerea liceului și de cadrele didactice, de ministerul educației și de IŞJ în dezvoltarea filierelor bilingve francofone”, a declarat Michel Monsauret.

Au mai luat cuvântul Liviu Toma, Dan Nechifor, Doina Federovici şi Rodica Mighiu, inspector şcolar. Oficialii au salutat prezenţa la Botoşani a Ambasadorului Franţei şi au felicitat-o pe Gabriela Mangîr pentru distincţia primită.

Oficiile de gazdă au fost îndeplinite de către Mihaela Prăjinariu şi Ioan Onofrei, director adjunct al colegiului.

Deja ai votat!