joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTCentenarul satului Victoria, marcat prin resfinţirea Bisericii "Naşterea Maicii Domnului"

Centenarul satului Victoria, marcat prin resfinţirea Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”

Satul Victoria – Filipeşti din comuna Stăuceni este în sărbătoare. Localitatea marchează 100 de ani de la înfiinţare. Astăzi, 29 mai, începând cu ora 17:00, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, va fi oficiată Slujba de Priveghere de către un sobor de stareţi ai mănăstirilor botoşănene, ca prinos de mulţumire pentru toate cele dăruite de către Bunul Dumnezeu şi spre pomenirea ctitorului bisericii, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist.

Mâine, 30 mai, începând cu ora 7:30, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Sfânta Liturghie Arhierească şi slujba de resfinţire a Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”. Slujba de resfinţire are loc la 30 de ani de la sfinţirea acestei biserici.

Aşa după cum a declarat primarul Cozmin Epuraş, din cauza restricţiilor impuse de actuala criză sanitară, sărbătoarea satului Victoria nu va include alte manifestări.

Lucrările la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” au început în anul 1986

În anul 1921, pe pământurile boierului Filipescu, s-a înălţat o clopotniţă de lemn, adăugându-i-se cu timpul o capelă, prin osteneala şi cheltuiala unui locuitor al satului, Niculai Harabagiu. În anul 1968 s-a zidit, de către locuitorii satului Victoria, o bisericuţă din chirpici numită „biserica din păpuşoi”.

Într-o perioadă de mari încercări, în anul 1986, au început lucrările la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, prin purtarea de grijă, cheltuiala şi dragostea Părintelui Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei. Pe 16 noiembrie 1986, Teoctist, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost întronizat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Pe 13 octombrie 1991, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, alături de ÎPS Daniel, Mitropolit Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi înconjurat de un mare sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a sfinţit acest locaş de cult, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie).

Patriarhul Teoctist a plecat la Domnul pe 30 iulie 2007. Pe 7 februarie 2009, în fața Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, a fost dezvelit un bust al patriarhului Teoctist, bust realizat de sculptorul botoșănean Marcel Mănăstireanu.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...