Slujbă oficiată de ÎPS Teofan la Victoria

Satul Victoria – Filipeşti din comuna Stăuceni este în sărbătoare. Localitatea marchează 100 de ani de la înfiinţare. Astăzi, 30 mai, ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, oficiază Sfânta Liturghie Arhierească şi slujba de resfinţire a Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”. Slujba de resfinţire are loc la 30 de ani de la sfinţirea acestei biserici.

Lucrările la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” au început în anul 1986

În anul 1921, pe pământurile boierului Filipescu, s-a înălţat o clopotniţă de lemn, adăugându-i-se cu timpul o capelă, prin osteneala şi cheltuiala unui locuitor al satului, Niculai Harabagiu. În anul 1968 s-a zidit, de către locuitorii satului Victoria, o bisericuţă din chirpici numită „biserica din păpuşoi”.

Într-o perioadă de mari încercări, în anul 1986, au început lucrările la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, prin purtarea de grijă, cheltuiala şi dragostea Părintelui Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Sucevei. Pe 16 noiembrie 1986, Teoctist, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost întronizat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Pe 13 octombrie 1991, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, alături de ÎPS Daniel, Mitropolit Daniel al Moldovei şi Bucovinei şi înconjurat de un mare sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a sfinţit acest locaş de cult, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” (8 septembrie).

Patriarhul Teoctist a plecat la Domnul pe 30 iulie 2007. Pe 7 februarie 2009, în fața Bisericii „Naşterea Maicii Domnului”, a fost dezvelit un bust al patriarhului Teoctist, bust realizat de sculptorul botoșănean Marcel Mănăstireanu.

Deja ai votat!