spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTUcraineni din două țări, aflați în sărbătoare la Botoșani

Ucraineni din două țări, aflați în sărbătoare la Botoșani

Cea mai importantă sărbătoare a ucrainenilor, după ziua națională, este cea în care își sărbătoresc poetul cel mai valoros. Cel care, prin opera sa, a contribuit la formarea limbii și literaturii ucrainene moderne. Taras Sevcenko este Eminescul ucrainenilor şi de aceea nu trece an să nu fie rememorat, sărbătorit și cinstit de ucrainenii de pretutindeni. Sărbătoarea are loc, de obicei în luna martie, dar cum pandemia a dat peste cap multe calendare, Sevcenko a fost sărbătorit în acest an abia la sfârșitul lui mai. Cu această ocazie filiala din Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România a organizat în acest week-end o serie de întâlniri, spectacole și cinstiri la care au participat și ucraineni de peste graniță.

Festivitățile dedicate poetului național ucrainean Taras Hrehorovici Sevcenko au avut loc în zilele de vineri, 28 mai, în localitatea Rogojești, comuna Mihăileni, la sediul Filialei Botoșani a Uniunii Ucrainenilor din România, sâmbătă, 29 mai, în municipiul Botoșani, în sala de conferințe a Complexului Belvedere și duminică, 30 mai, în comuna Cândești, la Căminul Cultural din localitate. Din Ucraina au sosit pe meleaguri botoșănene Grigorii Vanzureac, primarul orașului Hliboca, Natalia Budai, primar al comunei Stercea, Zabolotniuk Lilia, primar al comunei Volcineții Vechi, și Necolai Bodnariuc, directorul Școlii românești din Oprișeni, Ucraina.

Profesorii Paul Bilocopetiuc și Cozmina Maidaniuc au fost alături de Victor Semciuc, președintele filialei botoșănene, dar și de invitatul său, Victor Hrihoriuc, președintele filialei ieșene a Uniunii Ucrainenilor din România, în moderarea și prezentarea spectacolelor.

Pentru un ochi obiectiv întâlnirile transfrontaliere impresionează prin încărcătura sufletească. Participanții, vorbind aceeași limbă cu ușoare accente diferite doar, sunt numai un zâmbet şi o bucurie. Au amintiri comune de la evenimente similare, se îmbrățișează de trei ori, cântă şi cinstesc împreună ca să aibă ce povesti și altădată.

Invitat pentru a onora evenimentul, prefectul Dan Nechifor a fost prezent la sărbătoarea lui Sevcenko, salutându-i ucrainenii de dincolo și de dincoace de graniță, aplaudându-i pe artiștii și maeștrii lor.

S-au intonat imnurile naționale, s-a prezentat biografia poetului național ucrainean Taras Hrehorovici Sevcenko și s-a recitat din poetul sărbătorii. Ansamblul „Veșevanka” din Volcineții Vechi și grupul vocal „Verbâcenka” din Stercea au venit din Ucraina pentru a face o demonstrație de tradiție populară, în timp ce botoșănenii ucraineni s-au lăudat prin intermediul ansamblurilor „Primăvara” din Rogojești și „Florile Bucovinei” din Cândești, atât cu seniorii, conduşi artistic de Cozmin Iavorenciuc, cât şi cu juniorii, al căror conducător artistic este dr. Aurel Grămadă. Octogenarul rapsod popular, Vasile Scutelnicu, acompaniat la acordeon de Sorin Șeucaliuc, a încântat audiența cu o suită de doine și melodii populare în limba ucraineană.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...