Vot în CL pentru preluarea Cinematografului Unirea

În şedinţa din 26 mai, consilierii municipali au aprobat proiectul de hotărâre vizând preluarea Cinematografului „Unirea” din domeniul privat al statului şi administrarea RADEF „România Film” în domeniul public al municipiului Botoşani şi în administrarea Consiliului Local Botoşani. Practic, după semnarea protocolului de predare-primire, Cinematograful „Unirea” va fi administrat de municipalitatea botoşăneană.

Astfel, municipalitatea va prelua activul Cinematografului Unirea (clădirea şi terenul) în valoare de 27.899 de lei şi pasivul în valoare de 431.402 de lei. În bugetul pe acest an au fost incluse fonduri pentru stingerea datoriei de 431.402 de lei, în care intră contribuţii salarii – 345.669 de lei, datorii la Modern Calor – 21.892 de lei şi taxe şi impozite locale – 63.841 de lei. În funcţie de data preluării efective, activul şi pasivul pot suferi modificări datorită actualizării valorilor.

Consiliul Local va prelua de la RADEF şi personalul de la cinematograf, cu respectarea Codului Muncii. Municipalitatea s-a angajat ca pe o perioadă de minim 15 ani să asigure difuzarea de film cinematografic, precum şi alte activităţi culturale. Totodată, în termen de patru ani va trebui să asigure, prin investiţiile necesare, reabilitarea, dotarea şi modernizarea cinematografului. În caz contrar, Ministerul Culturii va iniţia procedurile necesare pentru trecerea respectivului imobil din domeniul public local în domeniul privat al statului.

Demersuri începute în anul 2009 

Demersurile vizând preluarea Cinematografului „Unirea” au fost începute în anul 2009. Cu toate acestea, municipalitatea nu a reuşit să devină proprietarul cinematografului din cauza modificărilor legislative şi tergiversărilor RADEF.

În ianuarie 2017, consilierii municipali au aprobat proiectul vizând aprobarea notificării Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România-Film în vederea preluării cinematografului din proprietatea privată a statului, în domeniul public al municipiului Botoșani, împreună cu terenul și bunurile mobile aferente.

În martie 2020, primarul Cătălin Flutur, anunţa că au fost înaintate adrese în vederea preluării cinematografului. „Suntem singurii care putem să dăm valoare acelei clădiri, singurii care putem să preluăm și personalul. Ne interesează această clădire pentru că este într-o zonă centrală și vrem să facem un centru multicultural, să dăm un loc și Filarmonicii din Botoșani, ca să nu mai stea în chirie la Casa Sindicatelor”, spunea atunci Cătălin Flutur.

Deja ai votat!