Casă amenințată de flăcări, din cauza unui coș de fum neizolat

Pompierii botoșăneni au intervenit, mai bine de trei ore, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din satul Cotu, comuna Copălău. S-a întâmplat în noaptea de miercuri spre joi.

„Familia își încălzea locuința cu o centrală termică, însă coșul de evacuare a fumului nu era izolat corespunzător. Căldura radiată a aprins materialele combustibile din apropiere, iar flăcările s-au extins la lemnul din construcția acoperișului. Puțin după ora 2, proprietarii au realizat că locuința le este afectată de un incendiu și au solicitat sprijinul salvatorilor”, a arătat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

La fața locului au ajuns pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani și Punctului de Lucru Flămânzi, cu două autospeciale cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, precum și voluntarii din comună.

La sosirea forțelor de intervenție, ardeau bunurile din interiorul camerei centralei și acoperișul casei, existând pericolul de propagare a flăcărilor la bunurile din interior. Incendiul a fost stins în limitele găsite de pompieri.

Locatarii casei nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pentru a preveni incendiile, reprezentanții ISU reamintesc mai multe reguli esențiale:

 

– coşurile de fum trebuie izolate față de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spațiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

– în podurile clădirilor, coşurile trebuie tencuite pe interior şi pe exterior, date cu var, pentru a se putea observa cu uşurință eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;

– coșurile de fum trebuie curățate, verificate și reparate atunci când se constată defecțiuni.

 

 

Deja ai votat!