spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTCătălin Flutur, despre noul cartier ANL - "A fost o grabă şi...

Cătălin Flutur, despre noul cartier ANL – „A fost o grabă şi un festivism la înmânarea repartiţiilor”

În cea mai recentă şedinţă a deliberativului local, Raluca Ştefania Curelariu, consilier municipal USR – PLUS, a adus în atenţie problema chiriaşilor din blocurile ANL de pe Şoseaua Iaşului. Alesul local a spus că aceştia plătesc din aprilie chirie, deşi nu s-au mutat încă în locuinţe. „Locuinţele sunt în administrarea Locativa, care trebuie să facă toate demersurile, începând de la schimbarea yalei, până la coşuri de gunoi, centrală, tot ce ţine de administrarea unui imobil”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Cătălin Flutur, directorul Locativa, consilier municipal PNL, a explicat că mai sunt de rezolvat câteva probleme, adăugând că nu toţi chiriaşii se grăbesc să se mute în locuinţele primite.

Chiriaşii trebuie să încheie contracte cu furnizorii de utilităţi

Potrivit fostului primar, după ce chiriaşii au primit repartiţie, următorul pas a fost încheierea contractelor de închiriere, pentru ca fiecare chiriaş să îşi stabilească relaţiile contractuale cu Nova Apaserv, Delgaz Grid – pentru energie electrică şi racordarea la reţeaua de gaz a aparatului de gătit. „Contractele de închiriere sunt operaţionale cu 1 aprilie. Una dintre discuţii este legată de faptul că au contract de două luni, deşi nu locuiesc acolo. Au contract ca să încheie la rândul lor contracte cu furnizorii de utilităţi, aşa cum au procedat toţi chiriaşii care au locuinţe ANL sau sociale”, a declarat Cătălin Flutur. Oficialul nu a exclus varianta de a muta chiriile plătite pe aprilie şi mai, luni în care chiriaşii nu au locuit acolo, pe alte luni, cum ar fi iulie şi august, cu acordul Consiliului Local.

„Noi tot am discutat cu cei care au venit la noi, individual sau în grup. Problema este că nu au venit toţi. Sunt o parte care au primit locuinţe, dar nu au venit nici măcar să-şi semneze contractele, ori sunt plecaţi din ţară, ori nu ştiu din ce motive nu-i interesează”, a adăugat directorul Locativa.

Locatarii au nevoie de asociaţie 

O altă problemă este aceea că blocurile au centrală termică de scară şi, pentru a încheia contract cu furnizorul de gaz, este necesară înfiinţarea unei asociaţii de locatari. „Acestea nu pot fi puse în funcţiune, conform normativelor de gaz decât pentru grupul de utilizatori şi atunci ei trebuie să se constituie într-o asociaţie de locatari, ca să poată să-şi deschidă tot ce înseamnă partide, cote de gaz”, a explicat Cătălin Flutur.

O altă soluţie ar fi preluarea acelor blocuri în administrare de către o asociaţie de proprietari din municipiul Botoşani. Deja unii chiriaşi şi-au manifestat dorinţa de a-şi monta centrale de apartament, însă, cel puţin un an, acest lucru nu este posibil.

Probleme semnalate la predarea în administrare către Locativa

Blocurile au fost preluate în administrare de către Locativa, însă la predare – primire au fost identificate unele probleme, urmând ca primăria, prin Serviciul Investiţii şi constructorul, să le rezolve.

În momentul de faţă, documentaţia pentru cota de gaz pentru centrale nu este în regulă. Unele documente sunt expirate. Constructorul ar fi trebuit să depună documentaţia completă, de la cum arată centrala, cum arată conductele care pleacă din centrală, racordurile şi terminând cu specialistul de la firma de construcţii care a făcut verificarea şi a făcut lucrarea. În subsoluri se adună apa la ploi, trebuiau să fie trei pompe care să evacueze apa. Sunt probleme cu uşile şi ferestrele locuinţelor, care, probabil, au fost achiziţionate în suma de bani pentru care erau făcute blocurile şi unii chiriaşi ne-au cerut să le schimbe. Unii vor să schimbe şi obiectele sanitare”, a mai precizat Cătălin Flutur. Tot în zonă trebuie stabilit locul unde să fie puse containerele pentru deşeuri.

„A fost o grabă şi un festivism la înmânarea repartiţiilor”

Fostul primar a apreciat că „a fost o grabă şi un festivism la înmânarea repartiţiilor”. „Acelaşi lucru puteam să-l fac şi eu în luna august sau septembrie 2020. Aici vorbim de 40 de locuinţe ANL, însă noi am pus în funcţiune în timp peste 700 de locuinţe ANL şi locuinţe sociale. Vorbim deci de peste 1.000 de locuinţe care au urmat fix aceeaşi cale. Nimeni nu s-a mutat peste noapte în locuinţele primite”, a concluzionat Cătălin Flutur.

Cele 40 de repartiţii au fost înmânate de primarul Cosmin Andrei pe 19 februarie 2021. Alături de primar s-au aflat deputaţii Marius Budăi şi Alexandra Huţu, care nu au ratat ocazia să-şi facă un pic de campanie.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...