Facturi mai mari pentru cei ce nu au încheiat contracte noi de furnizare a energiei electrice

Botoşănenii care nu au încheiat contracte de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială până la data de 1 iulie riscă să plătească facturi cu aproape 100 de lei mai mari, anual, arată o estimare a Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Până în prezent, la nivel naţional, doar 40% dintre clienții casnici au contracte încheiate pe piața concurențială de energie electrică. Potrivit economedia.ro, cei care nu și-au schimbat contractul primesc de la 1 ianuarie un serviciu universal, care este mai scump.

Toți cei care nu și-au schimbat contractul către piața concurențială mai au timp până la 30 iunie să facă acest lucru. Dacă schimbă contractul, ei vor beneficia, pe lângă prețurile mai bune de pe piața concurențială, și de o reducere aplicată de furnizor.

Pentru cei care nu schimbă contractul, data de 1 iulie vine cu noi scumpiri la energie electrică, pe lângă cele de la 1 ianuarie. Cei care nu doresc să achite mai mult pentru energia electrică din această vară pot să încheie contracte în piața concurențială, acolo unde conform comparatorului de prețuri al ANRE pot obține în medie o factură mai mică cu până la 356 lei/an.

Asociația Energia Inteligentă estima în urmă cu o lună o creștere a prețului energiei electrice pentru următorul an comercial (1 iulie 2021 – 30 iunie 2022) cu circa 10%, însă consumatorii de energie electrică care nu au încheiat contracte pe piața concurențială vor achita în medie, anual mai mult pentru energia consumată cu până la 96 lei, mai notează sursa citată.

Deja ai votat!