sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTOpt polițiști arestați preventiv după perchezițiile DNA de la Poliția Rutieră (video)

Opt polițiști arestați preventiv după perchezițiile DNA de la Poliția Rutieră (video)

Poliția Rutieră din Botoșani a fost trecută prin sita DNA-ului. Un ofițer și șapte agenți au fost arestați joi după-amiază, în urma unei decizii a Tribunalului Suceava. Printre cei arestați se află comisarul Eduard Iacob, cel adus din Palestina pentru a fi audiat, dar și agenții de poliție Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu. Decizia Tribunalului Suceava privind arestarea preventivă nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

„Personal, soluția mi se pare excesivă raportat la actele dosarului, la împrejurările comiteri presupuselor fapte și vom contesta măsura. Așteptăm decizia Curții de Apel care va fi probabil săptămâna viitoare, cu privire la contestația o vom formula”, a declarat Georgiana Vargan, avocat în cadrul Baroului Suceava, care i-a reprezentat pe o parte dintre inculpați.

Opt agenţi plasaţi sub control judiciar

Până atunci, cei opt vor rămâne în arestul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, mandatele de arestare preventivă emise pe numele lor având o valabilitate de 30 de zile. În plus, față de cei care au rămas după gratii, alți opt agenți din cadrul Serviciului Rutier Botoșani au fost plasați sub control judiciar, în urma deciziei procurorilor, respectiv Dorel Gherasim, Ionuț Pavel Guriuc, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ștefan Bunduc, Ovidiu Pușcașu, Lucian Ripiceanu și Sorin Guraliuc.

Principalele acuzații formulate de anchetatori vizează luarea de mită. În schimb, în cazul ofițerului, procurorii au adăugat fals intelectual, uz de fals în formă continuată și favorizarea făptuitorului. Procurorii spun că, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpați, polițiști în cadrul I.P.J. Botoșani – Serviciul Rutier, în legătură cu neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor la regimul circulației, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la mai mulți conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.

Eduard Iacob ar fi intervenit în mușamalizarea unui dosar penal

În schimb, comisarul Eduard Iacob ar fi intervenit în mușamalizarea unui dosar penal. „Într-un context asemănător, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, reținut în prezenta cauză. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, au precizat procurorii DNA.

Anchetatorii urmează să efectueze și o expertiză criminalistică asupra hard-disk-urilor de la radarele ridicate pentru a vedea dacă cercetările pot fi extinse. Cert este că perchezițiile făcute miercuri la Serviciul Rutier le-au lăsat un gust amar procurorilor și asta pentru că atunci când au dorit să verifice și să ridice documentele care aveau legătură cu ancheta aceștia au descoperit că lucrătorii nu aveau o evidență strictă a probelor și a modului în care erau utilizate radarele și etilotestele.

O parte dintre cei vizaţi de anchetă au cerut pensionarea

Din câte se pare, o parte dintre cei anchetați au reușit să afle că procurorii sunt pe urmele lor și au solicitat pensionarea. Astfel, în luna mai a.c., cinci dintre actualii inculpați – Viorel Anton, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Robert Neculai Fecioru și Ionel Balan – au solicitat încetarea raporturilor de muncă prin pensionare și trecerea în rezervă.

Cum îndeplineau condițiile, cererile au fost aprobate. Acum, însă, ancheta declanșată de DNA în cadrul Serviciului Rutier i-a pus în dificultate pe cei din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani. Astfel, în cursul zilei de joi reprezentanții IPJ au anunțat că se delimitează „categoric de astfel de comportamente ca cele ale polițiștilor implicați”.

Soluţii căutate pentru acoperirea deficitului de personal

În plus, chiar dacă cinci dintre cei cercetați erau deja pensionați, conducerea IPJ Botoșani a trebui să găsească soluții pentru a asigura deficitul de personal, astfel încât activitatea Serviciului Rutier să nu aibă de suferit. Asta pentru că și cei aflați în activitate, dar plasați sub control judiciar, nu mai aveau dreptul să rămână în funcții și urmau să fie numiți în alte structuri neoperative. Prin urmare, cu personalul decimat de ancheta DNA și de pensionări, cei din conducerea IPJ Botoșani au trebuit să detașeze mai mulți agenți de poliție de la Birourile Rutiere Botoșani și Dorohoi, dar și de la structurile din teritoriu.

Situația nu a fost una tocmai ușoară întrucât polițiștii rutieri sunt specializați și anume desemnați prin dispoziție a inspectorului general al Inspectoratului General al Poliției Române. Singurul avantaj l-a constituit faptul că în cadrul structurilor de siguranță publică erau agenți desemnați deja polițiști rutieri. „S-a optat pentru detașarea sau mutarea unor polițiști care dețineau deja calitatea de polițist rutier”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Situaţie fără precedent

Cert este că nu a mai existat niciodată în istoria poliției o situație de acest gen în care o structură să rămână fără personal în numai câteva zile. Asta pentru că, pe lângă cei vizați de ancheta DNA, s-au mai pensionat și alți angajați ai Serviciului Rutier, care îndeplineau condițiile. De altfel, chiar și în ziua în care aveau loc perchezițiile DNA, un alt agent, Cornel Hîțu, unul dintre cei mai vechi și mai cunoscuți agenți, obținea și el decizia de pensionare și urma să părăsească structurile de poliție.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...