La un pas de tragedie din cauza unei butelii montate greșit

O femeie în vârstă de 70 ani, din localitatea Lișmănița (orașul Darabani), a suferit arsuri de gradul I la mâna dreaptă după ce în bucătăria de vară s-a produs o explozie din cauza unei acumulări de gaz. Deflagrația a fost urmată de incendiu însă femeia a reușit să scoată butelia în flăcări din clădire cu ajutorul unei sape. Focul a fost stins numai după intervenția pompierilor.

S-a întâmplat sâmbătă la prânz (n.r. – 5 iunie a.c.), pompierii fiind alertați de o vecină. „La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, salvatorii militari de la Punctul de Lucru Darabani, cu o autospecială cu apă și spumă și o ambulanță a Serviciului Județean de Ambulanță. La sosirea forțelor de intervenție, femeia era afară. La fel și butelia, care ardea cu flacără. În interiorul bucătăriei de vară, o parte din bunuri erau cuprinse de flăcări. Femeia a primit îngrijiri medicale la fața locului și a refuzat să fie transportată la spital. Pompierii au stins incendiul în limitele găsite, fiind protejate de flăcări casa și celelalte anexe din gospodărie”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

Proprietara a povestit că în această dimineață a schimbat butelia și a uitat sa pună o garnitură. Gazul acumulat în încăpere s-a aprins în timp ce a început să folosească cuptorul de la aragaz.

Pompierii atrag atenția că exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare. Reprezentanții ISU spun că riscurilor pot fi evitate prin respectarea unor reguli esențiale :

  • în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;
  • deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
  • nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de a aerisi încăperea;
  • înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;
  • întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;
  • umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centre autorizate în acest sens.
  • Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului
  • Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun!
  • Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate!
Deja ai votat!