duminică, mai 29, 2022
AcasăLocalMuzeul Comunității Rușilor Lipoveni, inaugurat la Botoșani

Muzeul Comunității Rușilor Lipoveni, inaugurat la Botoșani

Astăzi, 5 iunie, a avut loc inaugurarea Expoziției Muzeistică a Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, la Centrul Cultural „Corneliu Finașcu”.

Evenimentul a debutat printr-o serie de istorisiri despre viața rușilor lipoveni. Astfel, printre cei care au intervenit s-au numărat președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Botoșani, Ovidiu Ivanov, președintele Comunității Rușilor Lipoveni din Romania, deputatul Silviu Feodor, muzeograful Gheorghe Median, dar și alți membri ai comunității.

„Rușii lipoveni s-au integrat până s-au constituit într-o comunitate în toată regula”

Ovidiu Ivanov a precizat că acest proiect, de a introduce muzeul în circuitul obiectivelor turistice din municipiul Botoșani, își propune o deschidere cât mai largă, dar și o prezentare a celor interesați de cultura, istoria și tradiția rușilor lipoveni, direct de la sursă și cu acuratețe.

„Voi începe cu o scurtă prezentare a comunității rușilor lipoveni din Botoșani, astfel, în a doua parte a secolului al XVII-lea în Biserica rusă au existat frământări legate de anumite modificări legate de ritualul bisericesc și altele, fapt care a stârnit o mare supărare în rândul credincioșilor și a clericilor, atitudini care au fost pedepsite aspru de autoritățile vremii. Aceștia n-au avut altă posibilitate, cei mai mulți au ales calea exodului. Au ales acest cartier, atunci fiind o zonă periferică a Botoșaniului, dar foarte prielnică îndeletnicirilor lor. Încetul cu încetul s-au integrat până s-au constituit într-o comunitate în toată regulă. Este bine știut faptul că mulți ani de zile piața din Botoșani a fost dominată de acești ruși lipoveni care se ocupau cu legumicultura, agricultura sau grădinăritul. Dar erau și negustori, se ocupau și cu cultivarea cânepei și cu comerțul de cereale, în zona Galați și Botoșani”, a declarat Ovidiu Ivanov.

La eveniment au fost prezente mai multe oficialități, printre care primarul municipiului, Cosmin Andrei, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, managerul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu”, Ersilia Iacob, profesorul universitar, Leonte Ivanov, dar și președintele Uniunii Armenilor din Botoșani, Cristian Lazarovici.

Inaugurarea muzeului, un moment istoric pentru comunitate

De asemenea, și Președintele Comunității Rușilor Lipoveni din România, Silviu Feodor, a precizat că pentru comunitatea lor acesta este un eveniment istoric, mai ales că are loc într-o zi cu însemnătate pentru cultura națională.

„Pentru Comunitatea Rușilor Lipoveni din România este un moment istoric. Astăzi, într-o zi de mare importanță pentru cultura naționala, împlinindu-se 150 de ani de la nașterea marelui savant român Nicolae Iorga, care s-a născut la Botoșani, dar este și data când marcăm pe plan național Ziua învățătorului, școala, educația fiind foarte importante. Acest muzeu a intrat în circuitul municipiului Botoșani, în circuitul turistic, dar și în circuitul național al muzeelor. Suntem impresionați de aceste obiecte, sunt obiecte de suflet pentru noi. Muzeul a creat multe emoții plăcute și ne-a dat câteva idei, întrucât la București urmează să realizăm un centru cultural al rușilor lipoveni, care va fi muzeul național al rușilor lipoveni din România”, a declarat Silviu Feodor.

Vernisaj realizat de pictori lipoveni

Ulterior, a urmat vernisajul artiștilor lipoveni Marcel Alexa și Nadia Bârlădeanu. Momentul a fost prezentat de muzeografii Gheorghe Median, respectiv, Steliana Băltuță.

„Eu sunt un admirator al pictorului Marcel Alexa pe care îl știu de foarte multă vreme. Acest om are foarte mare talent și a simțit că trebuie să și-l pună în valoare și pentru interesul botoșănenilor. Practic, cea mai mare parte a lucrărilor lui Marcel care sunt expuse aici, prezintă spații vechi. Pe cele care ne reprezintă cel mai bine, care fac ca acum Botoșaniul să fie deosebit de alte orașe, și pentru că sunt zone care sunt supuse pericolului de fi degradate. Prin lucrările sale, Marcel Alexa a imortalizat zone din Botoșani cum ar fi, zona pieței, celebrul Hotel Rareș, casa Anchele, un celebru magazin de la începutul secolului XX al unu armean. Prin tablourile, lui pictorul este un fel de cronicar plastic al Botoșanilor”,  a declarat Gheorghe Median.

Cântece și dansuri din repertoriul rușilor lipoveni

Evenimentul a continuat cu o serie de momente artistice, de cântece și dans, oferite de ansamblul „Salovușchi”, coordonat de referentul cultural Olga Zakoliukina, ansamblul „Ivușca”, coordonat de Președintele Asociației Tinerilor Ruși Lipoveni, Andreea Baltaru și ansamblul „Novaia Zaria”, coordonat de Livia Ivanov.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.4 ° C
17.8 °
16.6 °
56 %
2.8kmh
77 %
Dum
18 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
25 °
joi
26 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

După ce tot spui sănătate la stat ca la privat și treci pe la spital.

EDITORIAL

După ce în urmă cu aproape un an și jumătate lansa în eter un reușit videoclip muzical mustind de cultură și patriotism local intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Cu sâni mari, cu glezne fine Și fuste de-un sfert de cot, Ele spun că-arată bine, Eu spun că arată ... tot! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...