sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTAproape jumătate dintre angajaţii botoşăneni din domeniul privat lucrează pe salariul minim

Aproape jumătate dintre angajaţii botoşăneni din domeniul privat lucrează pe salariul minim

Mai bine de un sfert dintre botoșănenii cu carte de muncă câștigă salariul minim pe economie. Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, la sfârșitul lunii mai, în județ erau înregistrați 55.857 de salariați activi, cu normă întreagă, iar numărul de contracte active era de 64.728.

Dintre aceștia aproximativ 20.000 sunt bugetarii sau persoane care lucrează în diverse companii cu capital de stat. Așadar, rămân aproximativ 35.000 de angajați în mediul privat. Dintre aceștia, 14.146 de salariați, adică aproape jumătate, câștigă salariul minim pe economie. Asta înseamnă că mai bine de un sfert dintre botoșănenii cu un loc de muncă au un salariu lunar brut de 2.300 de lei, iar net, adică „în mână”, de 1.386 de lei.
Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar, pe care legea permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. Astfel, pentru un program normal de lucru în medie de 169,333 de ore pe lună, un botoşănean cu salariul minim câştigă 13,583 de lei pe oră.

În ceea ce privește botoșănenii cu studii superioare, aceştia ar trebui să aibă un venit puţin mai mare, respectiv 2.350 de lei brut. Reprezentanţii ITM au transmis, însă, ca registrul nu include informaţii referitoare la nivelul studiilor prevăzut pentru funcţiile înregistrate în cadrul contractului de muncă. În consecinţă sunt luate în calcul toate contractele individuale care au un salariu minim de 2.350 de lei. Acestea sunt în număr de 1.186, pentru 1.180 de salariaţi activi.

Astfel, o persoană cu studii superioare câştigă, pentru un program normal de lucru de 167,333 de ore, în medie pe lună, 14,044 de lei pe oră.
În ceea ce priveşte domeniul construcţiilor lucrurile diferă, aici salariul minim fiind de 3.000. Potrivit datelor ITM, în acest domeniu sunt 4.208 salariaţi activi, cu 4.274 de contracte.
La nivel național, aproximativ 1.700.000 de români primesc salariul minim pe economie, mai exact, o treime din angajații din zona privată a țării primesc 2.300 de lei brut pe lună.

Salarii mai mari promise de guvernanţi

Recent, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat că salariul minim ar urma să fie egal, în 2026, cu salariul minim din construcții, adică de 3.000 de lei. „Asta e prezumția de la care plecăm, că-n 5 ani se va ajunge acolo astfel încât nu vom mai avea discrepanțe între construcții și restul lumii, acesta e scenariul pe care lucrăm”, a spus ministrul.
Despre cum va fi posibil, Cristian Ghinea a răspuns: „Nu uitați că avem cea mai mare creștere economică din UE și pe scenariile și ale FMI, și ale Comisiei vom continua să o avem”.
Salariul minim în construcții este de 3.000 de lei brut. În prezent, salariul minim brut pe economie este de 2.300 de lei, iar salariul minim net este de 1.386 de lei. Dacă totul rămâne cum este astăzi privind calculul salariului și raportul brut-net, salariul în mână peste 5 ani ar urma să fie 1774 de lei, adică ar fi o majorare de 388 de lei în 5 ani, 77 de lei/an.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...