spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTDublă lansare de carte la Galeriile de Artă "Ștefan Luchian" din Botoșani...

Dublă lansare de carte la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani (video)

Duminică, 6 iunie, ziariștii botoșăneni Viorel Ilișoi și Irina Munteanu, și-au lansat creațiile la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani.

Volumele autorilor, „Prizonierul” și „Strălucitor”, au fost prezentate de poetele Cristina Prisacariu-Șoptelea și Ana-Manon Pițu.

Irina Munteanu, autoarea romanului polițist „Prizonierul”, a povestit de la ce a pornit ideea cărții, dar și despre subiectul romanului.

“Pentru romanul <Prizonierul> m-am documentat foarte mult. Ideea mi-a venit când am făcut o excursie prin București, prin locuri marcate de securitate, unde au fost deținuți politici, anchetați și torturați. Una dintre aceste celule se află la subsolul fostului comitet central, iar când am ajuns să lucrez ca funcționar public pentru o vreme la Ministerul Dezvoltării, am și vizitat această celulă. Și m-am gândit că acela ar fi un loc interesant pentru a descoperi victima unei crime. Acesta a fost doar sâmburele. În carte, am inventat, ca sa zic așa, o redacție care are sediul în această clădire și trei ziariști care au trei anchete care i-ar pune în pericol. În prima parte a cărții am vrut ca cititorul să se întrebe cine este victima, pentru că oricine putea fi o potențială victimă, iar în cea de-a doua, comisarul Mario Cristescu, care este polițistul și din primul meu roman, Crima din Grădina Botanică, intră în acțiune și încearcă să descopere criminalul. Eu sper că finalul este neașteptat și interesant. Doresc cititorilor să parcurgă până la final, cu bucurie și cu uimire. Sper ca cititorii de tipologii diferite să citească cartea cu plăcere și să extragă ceea ce este potrivit și interesant pentru ei”, a declarat Irina Munteanu.

„Îmi face plăcere să vorbesc despre cărțile pe care le citesc”

De asemenea, aceasta a mai precizat că la rândul său este o iubitoare a romanelor polițiste, iar recent și-a deschis o pagină pe o rețea de socializare care se numește “Romane polițiste”, unde scrie cronici ale cărților pe care le citește.

“Mă gândesc că poate mai sunt și alții ca mine, care caută o carte plăcută pentru destindere după program și acea carte ar putea fi un roman polițist. Îmi face mare plăcere să vorbesc despre cărțile pe care le citesc. Nu sunt doar cărți noi, sunt și cărți mai vechi, iar autorul meu preferat este Agatha Christie. Genul acesta de roman îmi plac cel mai mult, unde există mai multe piste posibile, iar la sfârșit se dezleagă povestea”, a adăugat autoarea romanului polițist, „Prizonierul”.

În ceea ce privește desfășurarea evenimentului la Botoșani, aceasta a spus că a fost cu atât mai emoționată având în vedere că în sală s-au aflat și apropiații acesteia. Însă, autoarea a mai precizat că au încercat-o și sentimente de melancolie atunci când și-a revăzut locul în care a crescut.

“Ieri am făcut o plimbare prin oraș și m-am întristat pentru că mi s-a părut foarte pustiu și cu multe clădiri lăsate în paragină, cred că una dintre clădiri este sediul fostei cantine a liceului sanitar unde mergem și curățam cartofi și mâncam în liceu”, a spus Irina Munteanu.

„Strălucitor”, povești gazetărești dintr-un ziar care n-a apărut niciodată

Cartea scrisă de Viorel Ilișoi poate fi privită din mai multe puncte de vedere. Și anume, ca un roman cu multe amintiri, ca o carte de povestiri sau ca o serie de reportaje care au trecut de mult granița către literatură.

„Am scos cartea acum un an, am făcut lansări la Petroșani, la Cluj, la Alba Iulia, pregătisem o lansare și la Botoșani, dar a venit valul pandemic, motiv pentru care nu s-a mai putut realiza. Iată că a trecut un an, am retipărit cartea a treia oară. Botoșaniul a fost mereu un loc neocolit pentru mine, nu concepeam să scot o carte și să nu o lansez în Botoșani. Unul dintre motive este ca eu sunt din Botoșani, un alt motiv este acela că poți fi botoșănean, dar să pleci la București și să uiți asta, iar eu nu am uitat. Sunt de-a locului, de aici. Iar al treilea motiv este că o mare parte din povestirile din carte se petrec în Botoșani. Nu e o carte de ficțiune, sunt niște povestiri, cu fapte reale, cu personaje reale, era un fel de datorie a mea ca autor să vin să prezint cartea chiar printre personajele ei”, a declarat Viorel Ilișoi.

Cartea „Strălucitor” este un omagiu adus ziaristului botoșănean Florentin Florescu

Viorel Ilișoi a dedicat această carte bunului său prieten, ziaristul botoșănean Florentin Florescu, care nu se mai află astăzi printre noi.

“Cartea este în memoria bunului meu prieten Florentin Florescu, pe care eu îl numesc cel mai vesel om trist. Acesta este unul dintre cei mai buni prieteni pe care i-am avut vreodată. Ne-am cunoscut în adolescența mea, el era mai mare cu câțiva ani. A fost un epigramist extraordinar, un umorist, satiric, un om curajos care îndrăznea pe vremea aceea, a comunismului, să scrie texte cu tentă subversivă. A fost un suflet chinuit, oricât de apropiați eram, nu am reușit să-i aflu sursa tristeților lui. A murit într-un mod trist, din cauza alcoolului, pentru că nu a putut să-și învingă suferința interioară. A avut un destin trist, chiar tragic. Cu el am început să scriu în ziar, el avea experiență, înainte de revoluție mai colabora la ziarele comuniste, scria articole în stilul lui haios. Am avut ce învăța de la el, m-a luat de mână și m-a dus la redacție. E personaj în câteva din povestirile din carte, mi s-a părut firesc să-i dedic cartea care a apărut la puțin timp după moartea lui și e un fel de omagiu pe care i-l aduc post-mortem lui, ca ziarist, și un omagiu pe care-l aduc tuturor ziariștilor prin el. A fost cel mai talentat ziarist pe care l-am cunoscut, avea un talent nativ”, a declarat Viorel Ilișoi.

Ziaristul a mai precizat că „Strălucitor” se adresează tuturor cititorilor de limba română. Mai exact, este o carte care se citește ușor, poate fi citită atât în tren, ca pe o carte de amuzament, în vacanțe sau pe plajă, cât și ca o carte document care lasă o mărturie despre perioada anilor ’90 până în anii 2000.

După prezentarea volumelor, a urmat o sesiune de autografe din partea autorilor pentru botoșănenii care și-au dorit să aibă în bibliotecă creațiile acestora.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10.4 °
9.4 °
86 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...