Pensiile vor crește cel puțin cu rata inflației

Prezentă sâmbătă la Botoșani, Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că pensiile vor crește, în 2022, cel puțin cu rata inflației. „Legislația pe care o avem în momentul de față ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut și în condițiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislație în materie de pensii și cel mai probabil vor crește cel puțin cu rata inflației”, a spus Raluca Turcan.

În schimb, Turcan a precizat că este nevoie urgentă de o reformă în sistemul de pensii din cauza „inechităților crunte” din sistem, dar și din cauza evoluției demografice. Astfel, până în 2030 se așteaptă să se pensioneze cu aproape 1,8 milioane de persoane mai mult față de media obișnuită, în acest interval urmând să se pensioneze cei născuți în perioada 1966 – 1969, adică  „decrețeii” (n.r. – în acea perioadă a existat un decret care interzicea avorturile). Prin urmare, presiunea pe sistemul de pensii va crește și, fără o schimbare majoră, sistemul public de pensii ar putea ajunge în colaps. „Gândiți-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. (…) Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechități crunte. Raportul între cea mai mică pensie și cea mai mare este de 1 la 100. Există mii de pensionari care câștigă în instanță împotriva statului român și atunci avem obligația să creștem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toți indicatorii de contributivitate, să reducem inechitățile, să facem sustenabil și predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenților politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, și în același timp să digitalizăm toate dosarele de pensii”, a adăugat Raluca Turcan. Primele măsuri luate în calcul vizează egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați, încurajarea celor care doresc să rămână în câmpul muncii după atingerea vârstei de pensionare și revizuirea condițiilor de pensionare în cazul unor categorii de angajați.

În schimb, în cazul alocațiilor de stat pentru copii, ministrul Muncii și Protecției Sociale a precizat că există un calendar asumat pentru majorarea acestora în cinci etape. Următoarea creștere de 20 la sută ar urma să aibă loc la începutul lunii iulie a.c., iar la finalul calendarului cuantumul alocațiilor pentru copii ar trebui să se dubleze față de valoarea din ianuarie 2021.

 

Deja ai votat!