Concurs pentru șefia DSP

Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică, după ce noul ministru a constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat.

Ministrul Ioana Mihăilă, a declarat recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că a constatat că există multe posturi neocupate, ocupate temporar, şi de asemenea sunt puține posturi care sunt ocupate de medici epidemiologi sau medici de igienă, a căror importanță a fost din plin resimţită în acest ultim an și jumătate. „Iar aici avem în plan și o restructurare a DSP-urilor, dar și o regândire a statutului funcționarului din DSP, astfel încât să facem atractive aceste posturi pentru profesioniști, iar pe de altă parte să creăm o structură suplă și eficientă”, a precizat ministrul Sănătății.

Zeci de posturi de directori adjuncţi vacante la nivel naţional

29 de posturi de directori adjuncți de sănătate publică din DSP-uri erau vacante din 42 de DSP-uri, la ultima evaluare făcută de Ministerul Sănătății. „Acel director de sănătate publică este și cel mai important atunci când gestionezi o pandemie. Cred că avem mijloacele, pentru că putem scoate la concurs – sunt o sumedenie de posturi vacante sau temporar vacante în structurile DSP-urilor, iar un concurs, dacă el se defășoară corect, există șanse ca la finalul lui să fie ocupat de un profesionist. Nu contează dacă acel profesionist vine dintr-un partid sau altul, este susținut de un partid sau altul sau nu are niciun fel de susținere politică. Evident că preferăm să nu aibă niciun fel de susținere politică, dar nu va face parte din grila de evaluare a concursului pe post. Scopul este să aducem profesioniști”, a mai arătat ministrul Ioana Mihăilă.

În ceea ce privește evaluarea Direcțiilor de Sănătate Publică începută de Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, demisă odată cu Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă spune că „vom renunța la această evaluare și vom realiza o evaluare parțială în a doua jumătate a anului. Vom da concursuri până când se vor găsi suficienți profesioniști care să aibă încredere că acest concurs este organizat corect și să vină și să ia acele posturi”, a spus ministrul.

„Sper că rezultatele au început să se vadă la nivelul judeţului”

La Botoşani, postul este ocupat de mai bine de un an de medicul Monica Adăscăliţei, care activează şi în cadrul UPU-SMURD. Aceasta spune că doreşte să îşi continue munca la conducerea instituţiei care guverează sistemul sanitar la nivel local.

„Nu am primit încă nicio înştiinţare oficială cu privire la organizarea unui concurs pentru postul de director executiv. În cazul în care se va organiza acest concurs şi mă voi încadra în cerinţele impuse pentru înscriere, cu siguranţă o voi face. Am început o muncă în urmă cu un an de zile şi sper că rezultatele au început să se vadă la nivelul judeţului în acest an în care am fost cu toţii cu greu încercaţi”, a spus medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit unor surse din cadrul DSP, se pare că actualul director interimar va avea concurenţă din partea fostului director adjunct al DSP, medicul Laura Acatrinei.

Deja ai votat!