Controale și amenzi aplicate de ITM Botoșani

Inspectorii ITM Botoșani au realizat controalele la angajatori şi în luna mai, valoarea amenzilor ajungând la 100.000 lei. În urma controalelor în domeniul relații de muncă, inspectorii de muncă au descoperit patru persoane care lucrau fără forme legale, în consecință fiind aplicate amenzi în valoare de 80.000 de lei.

În acest domeniu, au fost verificați 101 angajatori, care aveau 943 de salariați. Dintre aceștia, 325 sunt femei, iar inspectorii de muncă au descoperit și un minor. Aici, au fost constatate 133 de deficiențe pentru care au fost dispuse măsuri și au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, șase cu avertisment și șase cu amenzi în valoare de 83.000 de lei.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite sunt în domeniul securității în muncă

În controalele efectuate de ITM s-a constatat că la Botoșani nu se respectă securitatea și sănătatea în muncă. Mai exact, inspectorii de muncă au efectuat controale la 74 agenți economici, fiind constatate 186 neconformități și au fost dispuse 192 de măsuri. În aceste cazuri, au fost aplicate trei amenzi în valoare de 17.000 de lei. De asemenea, au fost înregistrate trei persoane accidentate, toate cu incapacitate temporară de muncă.

Printre cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acţiunilor de control se numără lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, inclusiv în ceea ce privește riscul biologic de infectare privind virusul Sars-Cov2, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate și neefectuarea instruirii împotriva Covid, dar și lipsa materialelor de protecție contra virusului.

„În afara acțiunilor desfășurate conform Programului Propriu de acțiuni al ITM Botoșani, inspectorii de muncă au participat alături de celelalte instituții abilitate la acțiuni privind combaterea pandemiei. Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM Botoșani, în cadrul domeniilor Sănătate și Securitateși Relații de muncă, în cursul lunii mai, este de 100.000 de lei”, a declarat Cristian Leo Kohut, inspector-șef, ITM Botoșani.

Deja ai votat!