spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTEclipsă de soare vizibilă în partea de nord a României. Fenomenul poate...

Eclipsă de soare vizibilă în partea de nord a României. Fenomenul poate fi observat şi la Botoşani

O eclipsă de soare va traversa joi cerul pe o fâşie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia, trecând prin Europa. În România, eclipsa va fi doar parţială și vizibilă în jumătatea nordică a ţării. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, evenimentul destul de spectaculos se va produce pe 10 iunie, după ora 13:00.

În județul Botoșani discul soarelui va fi acoperit în proporție de 2,1%, începând cu ora 13:27.

Potrivit hotnews.ro, aceasta va fi prima din cele două eclipse de Soare ce vor avea loc în 2021, a doua urmând să aibă loc pe 4 decembrie. Eclipsa anulară va putea fi văzut în întreaga sa splendoare doar în câteva locuri din Emisfera Nordică – regiuni din Canada, Groenlanda și nordul Rusiei, potrivit NASA. Însă o eclipsă parțială de soare – când Luna ia o „mușcătură” circulară din Soare, va fi vizibilă în mai multe zone din Emisfera Nordică, inclusiv România.
Acest fenomen astronomic are loc atunci când Soarele şi Luna sunt perfect aliniate cu Pământul. Dacă diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc rămâne vizibilă.

Eclipsa parțială vizibilă din România

FOTO: ASTRO-URSEANU.RO

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunțat că joi după-masa din jumătatea de nord a țării se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, însă cu o acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

Pentru România eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17 (ora României) și cel mai târziu la 14:08, în estul țării.

Acoperirea maximă se produce în nord-vestul extrem al țării, Satu Mare fiind cea mai mare localitate din țară de unde Soarele va fi acoperit în proporție de 2%. În centrul țării acoperirea Soarelui va fi minimă.

The Virtual Telescope Project din apropierea Romei va găzdui un nou livestream cu participare internațională de la observatoare din Canada. Acesta va putea fi urmărit pe site-ul web al VTP sau pe Youtube.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15 ° C
15 °
10.5 °
59 %
3.6kmh
97 %
mar
14 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...