Bombe descoperite la Tudora, în timpul efectuării unor lucrări la rețeaua de canalizare

Patru bombe de aruncător, de calibru 60 milimetri, au fost descoperite, sâmbătă, pe raza localității Tudora, în timpul efectuării unor lucrări de construcție a rețelei de canalizare. Muniția de război a fost ridicată de pirotehnicienii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani și transportată în poligonul militar de la Copălău, în vederea distrugerii la o dată ulterioară.

Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani, spune că două bombe au fost scoase la suprafață de o echipă de muncitori, iar alte două au fost descoperite pe timpul cercetării terenului cu detectorul de metale de pirotehnicienii ISU Botoșani, care au ajuns la fața locului în cel mai scurt timp. „Echipa pirotehnică a constatat că cele patru bombe erau în perfectă stare de funcționare și puteau exploda la orice atingere mecanică”, a afirmat Lupu.

Recomandări ISU

Dacă se întâmplă să găsiți obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce seamănă cu elemente de muniție neexplodată trebuie să respectați următoarele reguli:

✅ să nu le mișcați de pe locurile pe care se află;

✅ să nu le desfaceți și să nu le predați operatorilor economici;

✅ să nu le introduceți în clădiri, încăperi sau locuințe;

✅ să nu le folosiți pentru improvizarea diferitelor scule sau ornamente;

✅ să nu le loviți, să nu le tăiați și să nu le demontați;

✅ să nu folosiți focul deschis în apropierea acestora.

 

Deja ai votat!