ISU va primi autospeciale de intervenție prin intermediul unui program național

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Botoșani va beneficia de noi autospeciale de intervenție, în baza a două acorduri-cadru, care au fost semnate, marți, pe 15 iunie a.c. la sediul Ministerului de Interne. Proiectul prevede achiziționarea a 476 de autospeciale destinate pompierilor pentru intervenții la incendii, cu o valoare totală de 159 milioane euro cu TVA, achiziția fiind finanțată din fonduri europene, în cadrul proiectului VIZIUNE. La ceremonia de semnare a celor două acorduri au participat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, și ministrul de Interne, Lucian Bode.

Deși programul prevede achiziția a aproape 500 de mașini de pompieri la nivel național, potrivit colonelului Dan Decebal Muraru, împuternicit inspector șef al ISU Botoșani, salvatorii din județ vor beneficia numai de opt autospeciale de intervenție și asta pentru că, de la declanșarea programului VIZIUNE 2020, ISU Botoșani i-au fost repartizate 51 de echipamente și mijloace de intervenție, din care 43 au fost deja recepționate. În al doilea rând, ISU Botoșani a beneficiat de un alt program de modernizare cu fonduri europene, începând sin 2010, prin care au fost achiziționate mai multe autospeciale de intervenție atât pentru echipajele SMURD, cât și autospeciale de stingere incendii, descarcerare sau salvări persoane de la înălțime. „Am fost implicați și în acel proiect ADI EuroNEST prin care am beneficiat de 14 mijloace și ne-am putut desfășura activitatea. Mereu am fost competitivi și am răspuns solicitărilor populației. Vom beneficia și de acel program SMURD 2, prin care vom gestiona o platformă de aterizare/decolare elicoptere”, a spus colonelul Dan Decebal Muraru. De altfel, în momentul în care s-au făcut repartițiile în cadrul proiectului VIZIUNE 2020, s-a ținut cont de situația operativă din fiecare județ, de capacitatea de intervenție de la nivelul fiecărui inspectorat și de harta de riscuri.

La rândul său, prefectul județului, Dan Nechifor, a ținut să puncteze faptul că ISU reprezintă o instituție importantă în județ. „Semnarea acestui contract a fost un eveniment important întrucât mai este nevoie de tehnică pentru inspectoratele județene pentru situații de urgență. Sperăm ca în următorul an să avem și acel heliport atât de necesar în județul Botoșani, având în vedere că în momentul de față elicopterele nu pot ateriza noaptea”, a spus prefectul Dan Nechifor.

În acest moment, parcul auto al ISU Botoșani nu este chiar foarte vechi, De exemplu, autospecialele SMURD de prim ajutor sau de terapie mobilă intensivă au o vechime medie între 5 și 10 ani, iar autospecialele de intervenție la incendiu au o vechime de maxim 18 ani. Cea mai veche mașină a pompierilor este o autospecială APCA, veche de 30 de ani, care este în dotarea Detașamentului de pompieri Dorohoi, aceasta fiind folosită cu preponderență în decolmatarea fântânilor afectate de inundații. Colonelul Dan Decebal Muraru spune că, și în condițiile în care vor veni noile mașini, autospecialele vechi nu vor fi date la casare, ci vor fi ținute ca „rezerve” în situația în care va fi nevoie de intervenții în evenimente de amploare.

 

 

Deja ai votat!