vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTPrăpăd în județ în urma ploilor torențiale. Două familii au fost evacuate...

Prăpăd în județ în urma ploilor torențiale. Două familii au fost evacuate (VIDEO)

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență a făcut un prim bilanț al distrugerilor provocate de ploile torențiale. Potrivit reprezentanților ISU, în această după-amiază (marți, 15 iunie a.c.), județul Botoșani s-a aflat sub incidența a trei avertizări nowcasting „Cod Portocaliu” de ploi torențiale, grindină de dimensiuni medii și vânt puternic. Primele efecte ale fenomenelor meteo prognozate au fost sesizate după ora 17.

„Până la ora 19, la dispeceratul integrat ISU – SAJ Botoșani s-au înregistrat șapte apeluri din partea cetățenilor din Ștefănești, Botoșani, Zăicești, Trușești, Ripiceni, Dracșani și Săveni, care solicitau sprijin pentru înlăturarea efectelor inundațiilor. La Ștefănești, Trușești, Ripiceni , Dracșani și Săveni, pompierii voluntari și militari au intervenit pentru evacuarea apei din cinci curți, iar la Zăicești și Botoșani, s-a intervenit pentru degajarea unor copaci rupți de vânt, căzuți pe partea carosabilă”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul ISU Botoșani.

La Vorona și Dracșani, doi stâlpi electrici au luat foc. Pentru stingerea acestora au intervenit pompierii voluntari din cele două comune.

Pe raza comunei Drăgușeni, în urma unei ploi torențiale, care a durat mai puțin de oră, mai multe gospodării au afectate și mai multe drumuri comunale și sătești avariate. Din informațiile furnizate de către autoritățile locale, șase gospodării au fost inundate. Apa a intrat și în două locuințe. Cele două familii, formate din patru adulți și cinci copii au fost evacuate de membri Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență. Acestea vor locui la rude.

În Flondora, Loturi și Manoleasa, au fost avariate mai multe drumuri sătești, iar drumul național DN 29 a fost acoperit de aluviuni, stratul măsurând aproximativ 30 cm. Acestea au fost înlăturate de către Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Manoleasa. În Flondora, au fost inundate șase gospodării, însă apa s-a retras imediat.

„La această oră, autoritățile locale din Drăgușeni și Manoleasa, împreună cu primarii comunelor, sunt în teren pentru evaluarea pagubelor”, a adăugat Dorina Lupu.

Județul Botoșani rămâne sub atenționare de Cod Galben de ploi până mâine seară (miercuri, 16 iunie a.c.), la ora 23.00.

Totodată, hidrologii au instituit Cod Portocaliu de inundații până mâine, la ora 09.00, pe Prut, Miletin și Jijia. Sunt prognozate scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri rapide de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.

imagini cu incendiul de la Vorona

Imagini din Drăgușeni

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...