Preţuri mai mari la energia electrică

De la 1 iulie, cresc prețurile la energia electrică furnizată consumatorilor casnici în sistem de serviciu universal, adică celor care nu au încheiat un contract de furnizare pe piața concurențială. În Moldova, respectiv județele Botoșani, Suceava, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, furnizorul tradițional este E.On Energie. Noul preț al energiei active în regim de serviciu universal este de 0,375 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,81 lei/ kWh pentru această zonă.

Cea mai bună ofertă concurențială de la E.On este acum E.On Cool Electric, cu un preț al energiei active de 0,33 lei/kWh, deci un preț final de 0,76 lei/kWh. În acest caz, oferta concurențială este așadar mai bună decât prețul de serviciu universal pentru clienții casnici din această zonă. La o factură de 100 kWh, ați economisi cinci lei, asta ca exemplu de calcul.

Pe de altă parte, per total, cea mai mare creștere o vom vedea în Oltenia – 7,5% și Moldova – 5,3%. Cu două săptămâni înainte de data de 1 iulie, doar 10% din români și-au ales un furnizor.

Românii rămân fideli companiilor de furnizare a energiei unde deja sunt abonați

Chiar dacă cresc prețurile, românii rămân, însă, fideli companiilor de furnizare a energiei unde deja sunt abonați Astfel, mai mult de jumătate din români nu vor să își schimbe actualul furnizor de energie, arată Barometrul Securității Energetice, realizat de INSCOP Research in iunie 2021.

Doar 36,4% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale (din totalul gospodăriilor conectate la rețeaua de gaze naturale), în timp ce 57,8% resping această posibilitate.

Mai mult, 5,6% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Cei care iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de gaze naturale sunt cu precădere persoane cu studii superioare și gulere albe.

În paralel, 40,2% dintre cei chestionați iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică. 53,7% resping această posibilitate, iar 4,8% declară că nu știu. 1,2% nu sunt conectați la rețea. 0,2% nu răspund.

Cei care iau în considerare posibilitatea de a-și schimba actualul furnizor de energie electrică sunt precădere persoane cu studii superioare și locuitorii regiunii Vest.

Potrivit Asociației Energia Inteligentă, aceste date sunt răspunsul pentru comportamentul furnizorilor și unul din multele răspunsurile la întrebarea „de ce crește prețul gazelor și energiei electrice”.

 

Deja ai votat!